
Economie
Indonezia ridică interdicția privind exportul uleiului de palmier pe fondul exploziei prețurilor la nivel global
000_32a98v7.webp

Statul insular a hotărât luna trecută să impună interdicția pentru a proteja această materie primă, folosită într-o gamă largă de bunuri, de la creme de ciocolată la produse cosmetice,pentru a evita un deficit pe plan local.
„Pe baza materiei prime ... de ulei alimentar și luând în considerare faptul că sunt 17 milioane de oameni în industria uleiului de palmier – producători agricoli și alți muncitori – am decis ca exporturile de ulei pentru gătit să fie reluate luni, 23 mai”, a declarat Widodo în cadrul unei conferințe organizate online.
„Guvernul va continua să supravegheze toată activitatea pentru a se asigura că cererea va fi întâmpinată cu prețuri accesibile”, a declarat acesta.
Autoritățile au aplicat cu strictețe decizia de interzicere a exportului, forțele navale indoneziene reținând o cisternă ce transporta ulei de palmier în afara țării încălcând ordinul publicat la începutul lunii.
După ce interdicția a intrat în vigoare, Widodo a declarat că aprovizionarea celor 270 de milioane de locuitori ai țării a fost „prioritatea absolută” a guvernului său.
Dar Jakarta s-a confruntat cu tensiuni după ce prețurile, care deja atinseseră un nivel record în urma invaziei Rusiei în Ucraina, un centru de putere din punct de vedere economic, au crescut și mai mult.
Uleiul de palmier este cel mai folosit ulei vegetal din Indonezia și, în ciuda faptul că este cel mai mare producător din lume, țara a trecut printr-un deficit de ulei alimentar timp de luni de zile din cauza reglementărilor slabe și a reticenței producătorilor de a vinde în propria țară.
Deficitul de ulei i-a obligat în unele cazuri pe consumatori să petreacă ore întregi la cozi în fața centrelor de distribuție.
La nivel mondial, Indonezia produce aproximativ 60% din uleiul de palmier, o treime fiind consumat pe piața internă. India, China, Uniunea Europeană și Pakistan se numără printre principalii importatori.
Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24