Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fermierii moldoveni cer convocarea CSS și modificarea strategiei securității alimentare

poza_prima-zdg.jpg

Agricultorii moldoveni, la proteste, august 2020
Sursa imaginii: 
Ziarul de Gardă

În R.Moldova, Asociația ”Forța fermierilor” solicită convocarea de urgență a Consiliului Suprem de Securitate și modificarea strategiei securității alimentare. Fermierii moldoveni sunt îngrijorați în special de ultimele scumpiri pe piața uleiului vegetal, în condițiile în care prețurile la semințele de floarea soarelui, în ultimele luni, s-au micșorat, din cauza importului masiv a materiei prime din Ucraina la prețuri reduse. Asociația ”Forța fermierilor” susține că pe fundalul eventualei crize alimentare mondiale, riscurile pentru R.Moldova cresc enorm. 

Fermierii cer autorităților să modifice strategia securității alimentare astfel încât ”să fie interzise pozițiile dominante în sectoarele producerii, păstrării, procesării și comercializării produselor agroalimentare pentru orice companie”. De asemenea, ei vor modificarea imediată a legislației protecției concurenței, prin introducerea unor proceduri prioritare și reduse în timp, în vederea investigării abuzurilor și acordurilor de cartel pe piețele agroalimentare și dublarea amenzilor pentru aceste încălcări.

Totodată, agricultorii insistă pe subvenționarea exclusivă a fermierilor mici și mijlocii și cooperativelor acestora, în scopul creșterii, păstrării și procesării culturilor strategice pentru securitatea alimentară, interzicerea companiilor, controlate direct sau indirect din off-shore, să arendeze terenuri agricole în Republica Moldova, dar și extinderea rezervelor de stat, prin procurarea de la producătorii autohtoni a cantităților necesare de grâu, porumb, ulei vegetal și zahăr, în vederea asigurării securității alimentare pentru un an.

Asociația ”Forța fermierilor”, condusă de fostul deputat al Platformei DA, Alexandru Slusari, vicepreședinte al formațiunii, susține că pe fundalul crizei alimentare mondiale așteptate în timpul apropiat, riscurile pentru R.Moldova cresc enorm, întrucât, ”domeniile de păstrare, transportare și export a cerealelor și culturilor oleaginoase, precum și procesarea anumitor produselor agricole în țară sunt controlate de un singur agent economic, cu multiple întreprinderi afiliate, înregistrate în zonele unde nu sunt respectate standardele internaționale de transparență financiară”.

Trebuie precizat că, la începutul lunii mai, în magazinele alimentare, un litru de ulei de floarea soarelui s-a scumpit cu 30 la sută și a ajuns să coste peste 50 de lei (cca 2,5 euro). La 18 mai, Comisia pentru Situații Excepționale decide că uleiul este inclus în lista produselor de primă necesitate pentru care este limitat adaosul comercial și asta pentru a stopa creșterea nejustificată a prețurilor, adaosul, fiind plafonat cu până la 20 la sută.

Directorul executiv al Asociației ”Forța fermierilor” afirmă că prețul uleiului în continuare rămâne ridicat, în mai multe magazine și se întreabă ce s-a schimbat după ședința Comisiei Situații Excepționale și plafonarea adaosului comercial, unde e Consiliul Concurenței, fisc-ul. ”Ne prostesc și ne jecmănesc cum vor. Un magnat, care din motivele necunoscute nu este anchetat penal pentru dublă identitate, arată că el este mai puternic decăt tot guvernul și normele legale pentru el nu contează”, afirmă Alexandru Slusari. 

Fostul deputat mai spune că fermierii sunt deciși să iasă la proteste.”Revolta în răndurile agricultorilor crește. Fermierii cer respectul față de ramura, care asigură securitatea alimentară și menținerea satelor pe linia de plutire. Nu vrem ca Moldova să se transforme în moșia unor firme din offshoruri, cărora nu le pasă de soarta zonelor rurale ale țării și care vor stabili din pod prețurile la produsele agroalimentare”.

Săptămâna trecută, premierul moldovean, Natalia Gavrilița, a solicitat Ministerului Agriculturii ca timp de o lună să prezinte o strategie de asigurare a securității alimentare actualizată unde să fie inclusă o analiză a produselor care sunt în Moldova, ce cantități sunt destinate pieței locale și care sunt cantitățile  ce pot fi exportate, ce limite urmează să fie impuse pentru asigurarea securității alimentare a țării.   

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre solicitările agricultorilor moldoveni, îngrijorați de creșterea prețurilor