Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coaliția, la ora bilanțului. Ionuț Dumitru: Suntem într-o decelerare economică evidentă

coalitie_bilant_ionut_dumitru.jpg

Inflație din două cifre, în primele trei luni
Inflație din două cifre, în primele trei luni
Sursa imaginii: 
pixabay.com

O inflație din două cifre, o creștere economică peste așteptări și un deficit bugetar alarmant. Acestea sunt datele economice ale primelor șase luni de guvernare PSD-PNL-UDMR. Coaliția urmează să prezinte joi bilanțul intermediar.

Economistul-șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, spune la RFI cum au arătat primele șase luni de guvernare PSD-PNL-UDMR, din punct de vedere economic: ”E o perioadă dificilă, din punct de vedere economic, pentru că avem multe provocări pe diverse planuri, cu repercusiuni și la nivel economic. Avem creșteri de prețuri la energie, o creștere de inflație, am avut și noi creșterea inflației până la un maxim al ultimilor mulți ani de zile, de fapt, de prin 2004 nu am mai avut o inflație de două cifre, suntem la o inflație de 13,8, ultima cifră disponibilă. În consecință, dobânzile au crescut, costul finanțărilor crește”.

 

Anca Dragu la RFI: Cea mai ciudată măsură din noul pachet social este amânarea ratelor la bănci

 

Arta compensației: cresc salarii bugetare, se acordă ajutoare pentru pensionari, dar se opresc angajările la stat

 

Ionuț Dumitru consideră că inflația ”este o problemă importantă la nivel economic, cum gestionăm acest puseu inflaționist foarte puternic și evident că odată ce începi să crești dobânzile, e de așteptat ca și economia, care oricum încetinea și din alte motive, să încetinească și mai mult, deși în primele trei luni ale anului am avut o creștere economică mult peste așteptările analiștilor. Era de anticipat cumva că primul trimestru va rămâne pe plus și abia din trimestrul doi să resimțim cumva efectul războiului, efectul creșterii prețurilor la energie, creșterii costurilor de producție, problemelor în lanțurile de aprovizionare, adică suntem probabil în momentul ăsta într-o decelerare economică evidentă”.

 
Ionuț Dumitru, despre bilanțul economic după șase luni de guvernare PSD-PNL-UDMR