Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Odesa – ”poarta de ieșire pentru toate exporturile din Ucraina” (interviu RFI)

odesa_grau.jpg

Depozit de grâu din regiunea Odesa, Ucraina, 22 mai 2022
Sursa imaginii: 
AFP - GENYA SAVILOV via rfi.fr

Aproape imediat după începerea conflictului din Ucraina, forțele rusești au impus o blocadă asupra portului Odesa din sud-vestul țării. Această infrastructură este crucială pentru economia țării și a lumii, permițând exportul a milioane de tone de alimente în fiecare an. Marți, 24 mai, șefii diplomației americane și ucrainene au discutat despre modalitățile de scoatere a cerealelor ucrainene din țară. Corespondentul special RFI Sébastien Németh a intervievat-o pe Alla Stoyanova, șefa departamentului de agricultură din cadrul administrației militare a Odesei:

RFI: Cât de importantă este Odesa pentru economia ucraineană?

Alla Stoyanova: Regiunea Odesa este poarta de ieșire pentru toate exporturile țării. Este, de asemenea, o regiune cu un potențial agricol ridicat. Este lider național în producția de struguri (71%) și lider în producția de ovine. Cea mai mare parte a cerealelor recoltate în țară pleacă, de asemenea, din Odessa. Ucraina reprezintă 10% din exporturile mondiale în acest domeniu. De exemplu, țara este numărul unu în producția de ulei de floarea-soarelui.

Așa că vă puteți imagina că toată lumea a fost foarte îngrijorată când a fost instituită blocada. A fost acolo încă din prima zi a războiului. Dar facem tot posibilul să găsim soluții alternative. Ne-am reorganizat circuitele astfel încât să ne putem transporta producția cu trenul, pe șosea și folosind porturile fluviale mici. În martie am reușit să exportăm 200.000 de tone. În aprilie, am depășit pragul de un milion. Pentru luna mai, sperăm să ajungem la 1,5 milioane de tone.

Sunt aceste soluții alternative suficiente pentru a vă vinde producția?

Nu, deoarece potențialul nostru total de export este echivalent cu 5 milioane de tone pe lună. Bineînțeles, în fiecare zi încercăm să ne creștem volumul exporturilor. Dar nu este suficient. Anul trecut am recoltat 107 milioane de tone de cereale, a fost un an record. Dar consumul intern al Ucrainei nu depășește 20 de milioane. Astăzi avem la dispoziție 25 de milioane de tone de mărfuri, iar peste trei săptămâni va fi o nouă recoltă.

Deci ce soluție vă mai rămâne pentru a îmbunătăți situația?

Astăzi, avem doar două soluții dacă vrem să reluăm exporturile pe mare. În primul rând, o victorie militară a armatei ucrainene care ar permite deblocarea portului. Sau ca liderii mondiali să schimbe jocul și să ne ajute să eliberăm portul, chiar dacă aceasta înseamnă o intervenție militară [externă]. Pentru Ucraina, este o problemă economică, nu una alimentară. Pentru că producem mai mult decât avem nevoie. Dar pentru țările care nu mai primesc mărfurile noastre, este o chestiune de supraviețuire alimentară. În unele țări africane, oamenii mor de foame. Și să nu uităm că ONU folosește grânele noastre în 50% din misiunile sale.

Acest conflict durează de trei luni și nu există niciun beneficiu economic pentru nimeni. Trei luni este o perioadă lungă de timp. Astăzi, Europa și Statele Unite înțeleg că, dacă acest război va dura ani de zile, va fi un dezastru pentru toată lumea. În primul rând pentru cei care ne consumă bunurile. Dar și pentru țările din Europa care acum primesc refugiații noștri. Europa nu este pregătită să rețină refugiații dincolo de sfârșitul anului. Nu are suficienți bani pentru asta.

Dacă am putea exporta tot ceea ce avem, situația ar fi mult mai bună. Dar, în acest moment, economia noastră începe să se confrunte cu dificultăți. Consecințele blocadei sunt resimțite în întreaga lume. Există inflație la alimente, la energie. Dacă nu reluăm exporturile, la următoarea recoltă, vom avea pe cap încă 80 de milioane de tone. Și va exista o penurie catastrofală în lume. De aceea, sperăm că războiul se va încheia anul acesta, cu Ucraina învingătoare, desigur.

Cum se descurcă fermierii ucraineni când produsele lor nu mai sunt exportate?

Bineînțeles că sunt îngrijorați. Dar suntem foarte încrezători că armata va învinge rapid. Între timp, căutăm modalități alternative de depozitare. Pentru că astăzi, fermierilor noștri le este frică să vină în porturi pentru a-și pune marfa în silozuri. Este periculos. Dar există și alte modalități de depozitare, cum ar fi în magazii pe propriile parcele ale fermierilor. Șoproane pe care îi vom ajuta să le instaleze.

Bineînțeles, acest tip de depozitare nu este la fel de modern ca în porturi. Pentru că fermierii au nevoie de tehnologii specifice. Cerealele trebuie depozitate într-un anumit mod, într-un mediu în care calitatea aerului și umiditatea sunt controlate. Într-un loc protejat de boli, de dăunători. Dar fermierii pot face un singur lucru, și anume să securizeze locul. Depozitarea în aceste condiții nu poate depăși șase luni.

 

Traducere de Antonia Dinu, după interviu publicat de rfi.fr