Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE spune STOP petrolului rus. Purica: „Dacă prețurile combustibililor cresc, Guvernul va trebui să intervină”

benzina.jpeg

Cozi de zeci de mașini la benzinării
Sursa imaginii: 
RFI/Andreea Pietroșel

Reuniți în summit la Bruxelles, liderii UE au convenit asupra celui de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Va fi un embargo aproape total asupra ţiţeiului, precum şi a produselor petroliere livrate din Rusia către statele membre, urmând a fi introdusă o excepţie temporară pentru ţiţeiul rus livrat prin conductă. Cum vor evolua prețurile combustibililor?

Preşedintele Consiliului European a explicat că sancţiunile vor avea un impact imediat asupra a 75% din importurile de petrol ruseşti, iar până la sfârşitul anului 90% din petrolul rusesc importat în Europa va fi interzis.

La RFI, expertul în probleme energetice Ionuț Purica explică faptul că „Europa are infrastructură care să permită importul de petrol și produse petroliere din alte zone decât Rusia, precum țările arabe, SUA sau Canada”.

În plus, „se lucrează intens la găsirea de soluții noi pentru înlocuirea petrolului rus”, mai spune Purica. Expertul mai spune că, în acest context dificil, ne putem aștepta la noi creșteri ale prețurilor combustibililor.

În această situație, „Guvernul român ar trebui să intervină în piață și să stabilească niște prețuri pentru combustibili care să protejeze companiile și economia”, spune Ionuț Purica.

Ascultă:

 
Expertul în probleme energetice Ionuț Purica, despre efectele embargoului asupra petrolului rus