Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OFICIAL: UE a aprobat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

ap319472777212.jpg

Uniunea Europeană a aprobat al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
Sursa imaginii: 
AP/POOL RIA NOVOSTI KREMLIN/Alexei Druzhinin

Uniunea Europeană a aprobat, vineri, oficial al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Pachetul include un embargo asupra ţiţeiului rusesc şi a produselor petroliere transportate pe mare, dar și sancţiuni care vizează băncile şi televiziunile ruse. De asemenea, UE impune noi sancţiuni împotriva Belarusului.

Bruxelles-ul impune practic un embargo aproape total asupra ţiţeiului rusesc şi produselor petroliere transportate pe mare, reprezentând 90% din importurile de petrol ale UE din Rusia.

De menționat că embargoul include o scutire temporară referitoare la ţiţeiul transportat prin conducte pentru anumite state, astfel încât, petrolul rusesc să fie eliminat în mod ordonat, iar UE şi partenerii săi să asigure alternative de aprovizionare şi să minimizeze impactul asupra preţurilor petrolului la nivel global.

Totodată, televiziunile ruse Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24 / Russia 24 şi TV Center International au fost vizate de sanțiuni, deoarece promovează o campanie de dezinformare şi ”propagandă în sprijinul agresiunii ruse în Ucraina”.

În ceea ce priveşte restricţiile de export, pachetul include sancţiuni privind ”substanţele chimice care ar putea fi utilizate la fabricarea armelor chimice”.

În fine, câteva bănci ruseşti, inclusiv Sberbank, cea mai mare bancă rusă, şi o bancă din Belarus au fost eliminate din sistemul financiar internaţional SWIFT.

Sancţiunile se referă și la 25 de entităţi belaruse, fiind vizate autorizaţii pentru compercializarea de bunuri şi tehnologii care „ar putea contribui la îmbunătăţirea militară şi tehnologică a Belarusului sau la dezvoltarea sectorului său de apărare şi securitate”.