Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România vrea să cumpere petrol și gaze din Azerbaidjan. Depinde de Turcia, Grecia și Bulgaria (interviu)

gaze_naturale.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

România vrea să cumpere petrol și gaz din Azerbaidjan pentru a renunța la energia din Rusia. "Finalizăm detaliile unei colaborări pentru a diversifica sursele, dar și pentru a suplimenta aprovizionarea țării noastre cu petrol și gaze”, a scris ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe Facebook, după întâlnirea cu reprezentanții companiei azere de petrol și gaz Socar.

Exporturile de gaze naturale din Azerbaidjan spre Europa vor trece de 10 miliarde metri cubi  în 2022. Va profita România  de acest lucru, începând din iulie, când va  fi gata în iulie interconectorul Bulgaria – Grecia, prin care ar putea veni gazele azere?

Într-un efort de diversificare a surselor energetice ale României, ministrul Energiei, Virgil Popescu, încearcă să convingă Azerbaidjanul să crească livrările de petrol și gaze către România, transmite publicația elenă Oikonomia, citată de Rador și G4Media.ro. 

„Finalizăm detaliile unei colaborări pentru a diversifica sursele, dar și pentru a suplimenta aprovizionarea țării noastre cu petrol și gaze”, a scris Popescu într-o postare pe Facebook, după întâlnirea cu reprezentanții companiei azere de petrol și gaz Socar. Până acum însă, România nu a anunțat încheierea vreunui contract cu Azerbaidjan. Nu au fost încă anunțate acorduri specifice, deși ministrul energiei al Azerbaidjanului a declarat că țara din Caucazul de Sud va crește exporturile de gaze către Europa la peste 10 miliarde de metri cubi în acest an, de la 8,2 miliarde de metri cubi în 2021.

Ministrul a vorbit despre „relația puternică și stabilă” dintre România și Azerbaidjan, invocând contacte bilaterale frecvente. Popescu a mai spus că „devine din ce în ce mai clară cooperarea dintre cele două ţări în domeniul energiei” şi a remarcat „disponibilitatea de a investi în proiecte comune pentru consolidarea securităţii energetice şi diversificarea surselor şi rutelor”, potrivit G4Media.ro.

Pentru a primi gaz azer, dar și din alte surse, România așteaptă finalizarea interconexiunii Bulgaria-Grecia pentru gaze naturale.

Oficialii bulgari au anunțat că interconectorul va fi operațional de la 1 iulie, iar România speră că acesta va fi extins la cinci miliarde de metri cubi pe an (de la trei bcm) pentru a putea menține o capacitate semnificativă. Însă conducta va avea nevoie de stații de compresie mai puternice pentru a atinge această capacitatea extinsă, iar Bulgaria negociază, de asemenea, achiziționarea de cantități suplimentare din Azerbaidjan.

 "Nu a fost finalizat interconectorul Bulgaria-Grecia, lumea nu s-a grăbit cu exploatarea gazelor din Marea Neagră și nici cu extragerea celor existente în teritoriu. În aceste condiții, se pune întrebarea cui îi produce avantaj chestia asta?", punctează la RFI, Ionuț Purica, expert în Energie. "Gazul azer nu face decât să înlocuiască parțial gazul din import, pe care până acum îl luam de la ruși. Și mai departe, da, trebuie să ne creștem producția de gaze din rezervele din teritoriu și din offshorul Mării Negre. Lucru pe care trebuia să-l facem mai demult...", mai spune Ionuț Purica. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: