Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Câteva proiecte europene de gazoducte, amânate de mai mulți ani, revin în actualitate

gaze_spania.jpg

Uzina de regazificare Enagas, portul Barcelona, Spania, 29 martie 2022
Sursa imaginii: 
AFP - JOSEP LAGO via rfi.fr

Pentru a reduce dependența de gazul rusesc, Uniunea Europeană a solicitat recent relansarea proiectului MidCat care prevede interconectarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale din Franța și Spania, scrie rfi.fr.

Proiectul MidCat, lansat în 2013, prevede construirea unei conducte de 190km care să facă legătura între Catalonia și sud-estul Franței. Scopul era de a aduce gazul algerian din Spania în restul Europei.

Dar lucrările au fost abandonate în 2019, după un aviz nefavorabil din partea autorităților de reglementare în domeniul energiei atât din Franța cât și din Spania. Proiectul a fost considerat costisitor și neeconomic, opinie împărtășită de Comisia Europeană. De asemenea, ONG-urile pentru protecția mediului s-au opus.

În prezent, doar două conducte de capacitate redusă leagă cele două țări.

Astăzi însă, contextul este diferit. Prețurile la gaz sunt în creștere, iar Uniunea Europeană face tot posibilul pentru a-și diversifica aprovizionarea, pentru a nu mai depinde de Rusia.

Spania și Comisia Europeană solicită acum relansarea proiectului. Administratorul francez al rețelei de gaze naturale Teréga a anunțat și el săptămâna trecută că dorește să readucă proiectul în discuție.

Un alt proiect de gazoduct, numit EstMed, revine în actualitate. Această conductă, în mare parte subacvatică, ar urma să alimenteze Europa din câmpurile offshore israeliene din Marea Mediterană. Cu o capacitate de aproximativ 10 miliarde de metri cubi pe an, ar urma să treacă prin Cipru, Grecia și să ajungă în Italia. Considerat complicat și costisitor, proiectul întâmpină dificultăți, dar războiul din Ucraina ar putea schimba situația.

Un alt proiect, propus de Turcia, este în discuție în ultimele luni. Ankara vrea să construiască un gazoduct pentru a aduce gazele offshore israeliene în Europa. Lucrarea ar fi mult mai puțin costisitoare decât EstMed, dar Israelul este reticent, în ciuda îmbunătățirii recente a relațiilor dintre cele două țări.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de rfi.fr