Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Otilia Nuțu, expert EFOR: Furnizorii de energie electrică sunt acoperiți și chiar încurajați de lege să obțină mai mulți bani de la stat

stalpi_electricitate.jpg

Imagine cu stalpi metalici de inalta tensiune in zona de est a Bucurestiului
Sursa imaginii: 
Ovidiu Micsik / Inquam Photos

“Legea (n.r privind plafonarea prețurilor și compensarea facturilor) a fost scrisă pe genunchi și nimeni nu făcut nici cea mai mică analiză de impact. Aceasta este de fapt problema fundamentală” explică specialista în replică la anunțul ANRE-ului care spune că a descoperit că unii furnizori de energie electrică au majorat artificial costurile de achiziţie. Companiile în cauză ar fi solicitat sume mult mai mari de la stat pentru plafonarea și compensarea facturilor prin tranzacții.  

Vizați sunt 10 furnizori de energie electrică care rămân însă în anonimat. ANRE nu le dezvăluie numele în comunicatul remis, iar vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Zsoltan Nagy Bene nu a răspuns până acum solicitărilor făcute de RFI România pentru a afla mai multe detalii.  

De partea lor, micii furnizori de energie susțin că nu au cunoștințe despre aceste investigații. Pentru Laurențiu Urluescu, reprezentantul Asociației Furnizorilor de Energie din România, mesajul trimis de ANRE este unul ambiguu și ridică un semn de întrebare.

Chiar și dacă au efectuat astfel de practici, companiile în cauză sunt acoperite legal spune la RFI experta Otilia Nuțu. Specialista descrie portițele legale prin care furnizorii de energie electrică ar putea obține mai mulți bani de la stat și chiar sunt încurajați să o facă:

România ar trebui să reglementeze întregul sistem energetic pentru a ajunge la o piață energetică cu principii de concurență corecte care să nu mai permită apariția unor situații de acest tip spune și Ionuț Purica. Expertul în Energie face apel la înțelegerea subiectului din tabloul de ansamblu descris de războiul economic în care ne aflăm.

Până la terminarea anchetei derulate de ANRE rămâne fierbinte problema întârzierilor cu decontările asociate compensărilor și plafonărilor prețurilor la energie. În timp ce Ministerul Energiei și ANRE își pasează responsabilitățile de la unii la alții, din cauza lipsei de cash flow micii furnizori de energie electrică dau faliment spune reprezentantul Asociației Furnizorilor de Energie din România.

La un an și jumătate de la liberalizarea pieței de energie rămâne întrebarea: a fost acest pas un eșec sau o mișcare benefică? Otilia Nuțu de la EFOR oferă un răspuns și un scenariu:

 

 

 
ANRE a descoperit că unii furnizori de energie electrică au majorat artificial costurile de achiziţie. Procedura este perfect legală explică la RFI Otilia Nuțu de la EFOR