Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 13.000 de specialiști sunt așteptați să participe la Forumului Internațional de Securitate Cibernetică, organizat în contextul războiului din Ucraina

Securitate cibernetica

Sursa imaginii: 
Reuters via RFI

Experții europeni din domeniul securității informaționale se întâlnesc săptămâna aceasta în cadrul Forumului Internațional de Securitate Cibernetică organizat la Lille, un oraș din nordul Franței, în contextul tensiunilor la nivel mondial determinate de invazia Rusiei în Ucraina.

Conferința, care va dura trei zile, va începe săptămâna viitoare, iar peste 13.000 de specialiști sunt așteptați să participe. Forumul își va îndrepta atenția către ultimele amenințări la adresa securității informațiilor computerizate și cele mai eficiente moduri de a învinge așa-numiții infractori cibernetici.

Generalul Didier Tisseyre, care conduce comandamentul național de apărare cibernetică, va reprezenta interesele militare franceze în cadrul întrunirii. Acesta urmează să participe la o masă rotundă privind rolul Uniunii Europene în protejarea datelor informatizate.

De asemenea, se vor alătura comisarul european Margarethe Vestager, și Olli Ruutu, director general adjunct în cadrul Agenției Europene de Apărare.

Sub președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene, care urmează să se încheie la sfârșitul acestei luni, cele 27 de state membre au acceptat aspectele politice privind revizuirea normelor de securitate pentru principalele infrastructuri.

La nivelul EU, au început deja dezbateri cu privire la securitatea obiectelor conectate, la standardul european de securitate, și admisibilitatea dovezilor electronice în cadrul anchetelor penale.

Trei companii franceze aflate la început de drum sunt în centrul atenției

De asemenea, forumul de la Lille va aduce în atenție trei companii franceze aflate la început de drum pentru munca depusă în acest sector.

Este vorba despre StrongNetwork, care a dezvoltat un mediu de lucru sigur pentru programatori, Mindflow, care depune eforturi pentru a automatiza răspunsurile sistemului în fața incidentelor cibernetice, și Erium/BlackNoise, care simulează atacuri pentru a testa sistemul de securitate.

În timp ce războiului din Ucraina a impus nevoia de vigilență sporită, cei mai mulți experți sunt de acord cu faptul că războiului a fost, pentru moment, limitat la nivel cibernetic.

„Eforturile Rusiei au fost îndreptate către sistemele din interiorul granițelor Ucrainei”, potrivit lui Guillaume Poupard, directorul general al Agenției Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice din Franța (ANSSI).

Ucrainenii au reușit în mare parte să se opună atacurilor cibernetice rusești, adaugă Poupard, sugerând că acesta este un motiv de optimism.

Cel mai grav atac cibernetic provocat de Rusia până în acest moment a vizat rețeaua prin satelit KA-Sat.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI