Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât pierde Rusia? 15 ani de progres economic și 30 de ani de integrare în Europa

scadere.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Un studiu al Institutului Internațional pentru Finanțe arată încă o dată care sunt efectele sancțiunilor asupra economiei Rusiei. Rusia pierde 15 ani de progres economic și 30 de ani de integrare în Europa. Acestea sunt efectele sancțiunilor impuse de statele occidentale. Unele sectoare economice din Rusia sunt mai afectate decât altele. Inflația a ajuns la 17%, chiar dacă în luna mai a scăzut ușor. Sancțiunile economice pun în pericol plata datoriei externe, creșterea prețurilor și plecarea majorității companiilor străine din Rusia duc la o scădere a cererii, se arată în raportul institutului global.

Autorii arată că efectele cele mai dure ale sancțiunilor abia urmează să se vadă. Într-o analiză recentă a institutului se afirmă că economia Rusiei va scădea anul acesta cu 15%, iar anul viitor cu încă 3%. Totuși, impactul sancțiunilor este greu de anticipat, pentru că acestea se schimbă, în sensul că apar periodic noi decizii și, în același timp, pot să existe și răspunsuri din partea Rusiei.

Economistul Institutului precizează că sancțiunile au dezintegrat investiții și conexiuni între Rusia și Uniunea Europeană create în ultimii 30 de ani. Evaluarea eficacității sancțiunilor, se arată în raport, depinde de obiectivele celor care le decid.

Astfel, dacă se dorește să fie lovită economia Rusiei, atunci sancțiunile au impact. Dacă, însă, se dorește o schimbare a politicii Federației Ruse față de Ucraina, acest lucru este mult mai puțin vizibil.

De exemplu, industria auto este unul din sectoarele din Rusia care suferă cel mai mult de pe urma sancțiunilor, iar acest lucru se poate constata cu ușurință din numărul de mașini noi vândute.

Astfel, în luna mai, s-au vândut doar aproximativ 24.000 de mașini, conform asociației europene de profil. Această cifră este cu 83% mai mică decât în urmă cu un an și cu 52% mai puțin față de luna aprilie. Este o scădere dramatică și vizibilă.

Prăbușirea vânzărilor în luna martie nu este întâmplătoare, pentru că din acea lună au fost aplicate sancțiunile occidentale, respectiv interzicerea exporturilor de piese de schimb din statele occidentale spre Rusia. Rezultatul a fost că mai multe fabrici din industria auto din Rusia au fost oprite.

Inflația și instabilitatea rublei au redus posibilitățile rușilor de a cumpăra mărfuri din import, în special autovehicule. Aplicarea sancțiunilor a coincis și cu creșterea inflației. Astfel, în aprilie, în Rusia, rata inflației a ajuns la 17,8%, iar în mai a scăzut ușor la 17,1%. Zahărul a avut o creștere de preț cu 61%, cerealele, pastele, fructele și legumele, plus 26%, au fost produsele cu cele mai mari creșteri de prețuri, ceea ce ne arată că nu doar automobilele au o problemă pe piața rusească. La fel se întâmplă și cu mărfurile alimentare.

Pentru anul acesta, banca centrală a Rusiei a previzionat o creștere a inflației până la 23%, iar anul viitor ar trebui să ajungă la numai 4%.
La sfârșitul lunii mai, Vladimir Putin prognoza că inflația nu va depăși 15%, până la sfârșitul anului anunțând, totodată, creșterea pensiilor și întărirea unor măsuri sociale. A fost o încercare de a restabili o parte din puterea de cumpărare a cetățenilor ruși care au economii reduse și care și-au scăzut deja nivelul consumului.

Sancțiunile vor șterge 15 ani de progres economic în Rusia, spunea recent președintele american. Experții susțin că Rusia alunecă spre izolarea economică, financiară și tehnologică mergând spre un nivel de trai apropiat de cel din perioada sovietică, a anilor 80.
În concluzie, sancțiunile occidentale au și vor continua să aibă efecte asupra economiei Federației Ruse. Scăderea nivelului de trai ar putea fi „o armă” împotriva lui Vladimir Putin.

 
Rubrica Economia Reală din 10 iunie 2022