Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Transportatorii amenință că blochează stațiile de alimentare, dacă Guvernul nu plafonează prețurile combustibililor la 1 euro/litru

pompe.jpg

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) solicită Guvernului României plafonarea preţurilor carburanţilor
Sursa imaginii: 
Facebook/UNTRR

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) solicită Guvernului României plafonarea preţurilor carburanţilor la tarife maximale după modelul statelor vecine, se menţionează într-un comunicat remis de organizaţie agenției Agerpres.

"Aceasta este unica soluţie ce se poate aborda pe termen scurt pentru consumatorii persoane fizice şi juridice, până când toţi factorii instituţionali rezolvă dilema sau trilema economică ce a generat fenomenul de la pompe", se menţionează în document.

Reprezentanţii FORT încurajează totodată persoanele juridice "să susţină prin toate mijloacele legale protestele ce urmează să se desfăşoare la intrarea în staţiile de alimentare din întreaga ţară".

"Ţări precum Ungaria şi Slovenia, în care politicienii nu invocau stocurile de ţiţei ce ar trebui să ne liniştească pe toţi, aşa cum se întâmpla în urmă cu trei luni în România, au plafonat preţurile carburanţilor pentru consumatorii interni, persoane fizice şi juridice. Ne dorim să aflăm la 3 luni de la acele declaraţii, de la orice oficial al statului român, care este legătura între stocurile invocate şi preţurile de la pompă. Se pare că acest guvern, nu a găsit încă, în trei luni, un specialist care să răspundă întrebării de mai sus", precizează sursa citată.

FORT salută totodată iniţiativa legislativă parlamentară prin care cota TVA aplicată în serviciile publice de transport rutier de pasageri ar urma să scadă la 5% însă, solicită Guvernului ca aceasta să ia forma unei Ordonanţe de urgenţă pentru a putea avea efecte imediate, urmând ulterior să fie transmisă Parlamentului pentru promulgarea prin lege.

Hagiu: Plafonare sau blocare!

Președinte Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, explică la RFI că această plafonare este esențială pentru firme, dar și pentru cătățeni.

Solicităm plafonarea prețurilor la 1 euro pe litru”, spune Hagiu, care solicită Guvernului să folosească rezervele de țiței pe care se laudă că le are: „Am stat liniștiți trei luni și nu am ajuns la prețuri mici. Din contră, se vorbește despre 12-15 lei pe litru. Prețurile trebuie plafonate de Guvern la un euro. Practic, statul să nu mai încaseze din accize și TVA”.

Reprezentantul transportatorilor avertizează că „în fiecare zi sunt companii din transporturi care se închid. Pentru că există această mișcare de protest de alimentare cu două picături la pompă, și noi ne vom integra cu vehicule comerciale în aceste forme de protest, în speranța că îi vom trezi la realitate pe cei care ne conduc”.

Ascultă:

 
Președinte Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, despre plafonarea prețurilor la carburanți