
Economie
Spania: Lipsa de personal de pe litoral afectează turismul
Proprietarii barurilor, restaurantelor și cafenelelor din Benidorm, un oraș din sud-estul Spaniei, încearcă să găsească angajați.

„Am publicat anunțuri pe internet... și am întrebat pe toată lumea” căutând angajați, precizează Gonzalez, care deține „Taberna Andaluza” din Benidorm, un oraș de pe coasta de sud-est a Spaniei care atrage un număr mare de turiști.
„Dar până acum, nu am avut succes”.
La capacitate maximă, restaurantul său poate găzdui 120 de persoane, dar echipa formată din 16 oameni ar mai avea nevoie de doi ospătari, fiind „imposibil” să deschidă de șapte ori pe săptămână.
„Angajații mei au nevoie să se odihnească”, spune acesta ridicând din umeri.
Fie că e vorba de bucătari, barmani, spălători de vase, proprietarii restaurantelor și cafenelelor din Benidorm încearcă din răsputeri să angajeze muncitori, determinând un nou motiv de îngrijorare după doi ani de pandemie.
„Se pare că va fi o vară minunată”, spune Alex Fratini, privind turiștii așezați pe terasa cafenelei sale, una dintre cele opt unități pe care le deține în Benidorm.
„Dar lipsa personalului e, într-adevăr, o problemă”.
„Mereu ne-a fost greu să găsim personal, dar nu ne-am confruntat niciodată cu o situație atât de gravă”, a declarat acesta pentru AFP.
„Acum două săptămâni, stabilisem interviuri cu 10 oameni, dar niciunul nu s-a mai prezentat!”
„Nu e o meserie prea căutată”
Diego Salinas, directorul Abreca, Asociația Barurilor, Restaurantelor și Cafenelelor din Benidorm, e de părere că sunt 1.200 de posturi neocupate în acest sector, precizând că sunt „mai mulți factori” care au dus la această situație.
Printre aceștia se numără: caracterul sezonier al locurilor de muncă, lipsa instruirii și efectele crizei Covid-19.
„În urma pandemiei, mulți angajați au plecat și nu s-au mai întors, pentru că au găsit locuri de muncă în alte domenii”, a spus acesta pentru AFP.
Iar situația s-a agravat din cauza lipsei locuințelor din Benidorm, multe apartamente libere „au fost transformate în apartamente pentru turiști cu costuri de închiriere foarte mari”, a explicat Salinas.
„Așa că e foarte greu pentru muncitori să-și găsească o locuință”.
Pentru Francisco Giner, un sindicalist care lucrează la un hotel din oraș, pandemia Covid-19 a scos la iveală problemele deja existente, precum „salariile mici” și „condițiile grele de muncă”.
În timpul pandemiei, „mulți oameni și-au dat seama că nu vor să lucreze în acest domeniu”, unde munca este „intensă” și „este greu de menținut un echilibru cu viața de familie”.
Fosta chelneriță Lucia Camilia, care locuiește în Barcelona, este de acord, atrăgând atenția asupra „nesiguranței locurilor de muncă” din acest sector.
„Trebuie să muncești în weekenduri, lipsești de la zilele de naștere... și nu te simți apreciat”.
O problemă tot mai răspândită
Înainte de pandemie, Spania era a doua cea mai populară destinație în rândul turiștilor după Franța, industria turismului reprezentând 12,4% din economia țării.
Dar interesul tot mai mic pentru locurile de muncă din acest domeniu a afectat întreaga industrie, de la Insulele Baleare până la Costa Brava.
Reprezentanții organizațiilor patronale sunt de părere că sunt aproximativ 50.000 de locuri de muncă vacante. Este cumva un paradox, având în vedere rata șomajului din Spania care a ajuns la 13,65%, fiind una dintre cele mai ridicate din OCDE.
Problema e „tot mai răspândită” și poate fi rezolvată doar prin „reforme majore”, spune Emilio Gallego, secretarul general al organizației patronale Hosteleria de Espana, solicitând să fie luate „măsuri de urgență”.
Conștienți de problemă, membrii guvernului de stânga din Spania au anunțat că regulile pentru muncitorii străini vor fi mai simple începând cu luna iunie.
De asemenea, Ministrul Muncii Yolanda Diaz i-a îndemnat pe reprezentanții din industrie să crească salariile.
Dar este un mesaj care i-a înfuriat pe proprietarii restaurantelor din Benidorm, care, în urma discuțiilor avute cu reprezentanții sindicatelor, au acceptat să majoreze salariile cu 4,5%.
„Dacă problema ar fi salariile, piața s-ar adapta, pentru că cei care plătesc mai mult au mai mulți muncitori”, ceea ce nu este cazul, spune Fratini, vizibil supărat.
„Când nu există personal, pur și simplu nu există personal”, precizează Angela Cabanas, care a declarat pentru AFP că a oferit „până la 2.000 de euro (2.139 de dolari) pe lună” pentru a găsi lucrători sezonieri care să muncească în bucătăria restaurantului său.
Dar nici măcar așa nu a avut succes, iar vara aceasta, va deschide doar barul.
„E o decizie radicală, dar nu am altă opțiune”, a menționat Cabanas, recunoscând că această situație a „descurajat-o” foarte mult.
Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24