Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trei acorduri bilaterale moldo-franceze, semnate la Chișinău

popescu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Nicu Popescu

În marja vizitei la Chișinău a președintelui Franței, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, și ministra pentru Europa și afaceri externe, Catherine Colonna, au semnat trei acorduri bilaterale moldo-franceze. 

Primul document semnat este Convenția pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit. ”Această Convenție crează un sistem fiscal care să asigure coordonarea acțiunilor între țările noastre, distribuirea drepturilor impunerii fiscale precum și neadmiterea discriminării fiscale sub orice formă, fapt care va asigura condiții favorabile de efectuare a activității economice externe și de consolidare a relațiilor bilaterale. Ne propunem să fortificăm și să dezvoltăm relațiile economice dintre Moldova și Franța, iar acest document va contribui la eliminarea dublei impuneri, atât pentru cetățeni cât și pentru companii, dinamizând atragerea investițiilor străine”, a declarat ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu. 

Al doilea este Acordul privind activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare, Proparco și Expertise France în Republica Moldova, prin semnarea căruia este lansată oficial cooperarea pentru dezvoltare dintre Moldova și Franța, inițiată anul trecut. 

Al treilea acord vizează aprobarea unui contract de credit de 15 milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare pentru țara noastră. Agenția și-a anunțat deja intenția de a finanța proiecte în sectoarele energiei regenerabile, feroviar, irigare și aprovizionarea cu apă și canalizare. 

Cu sprijinul Agenției va fi reabilitat și modernizat tronsonul de cale ferată Chișinău–Ungheni, care deschide perspectiva conectării rețelei feroviare moldovenești la rețeaua europeană. Compania Proparco, partenera Agenției Franceze de Dezvoltare, va oferi împrumuturi avantajoase întreprinderilor mici și mijlocii din mediul rural și sectorul agricol. Programul de creditare va sprijini aproximativ 3600 de locuri noi de muncă timp de 5 ani.  

”Avem o agendă dinamică pe plan bilateral pe care dorim să o valorificăm pe deplin, iar diplomația economică rămâne a fi o prioritate centrală a acestei cooperări privilegiate”, a punctat șeful Externelor de la Chișinău, Nicu Popescu.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre semnarea acordurilor bilaterale moldo-franceze