Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ordonanță guvernamentală pentru combaterea speculei

woman-filling-up-car-gas-station.jpg

Sursa imaginii: 
Freepick.com

Premierul a adăugat că este importantă asigurarea unui cadru "cât se poate de bine reglementat şi onest între cerere şi ofertă" pentru a putea combate "orice creştere artificială a preţurilor".

Gabriel Biriș, avocat și expert în fiscalitate, spune că există deja un cadru legal care reglementează aceste situații, chiar dacă nu se folosește cuvântul speculă. El consideră că prețurile au crescut pe baza ofertei mici de petrol din cauza războiului și în urma pandemiei care a afectat mai multe lanturi de producție

Pe de altă parte, Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta, Federația Națională a Sindicatelor din Alimentație, crede că înainte să dea exemplu prețul la benzină, instituțiile statului ar trebui să vină cu niște exemple în urma unor controale. 
 

În ceea ce privește prețurile din magazine, Dragoș frumosu are o idée: impozitarea în funcție de adaosurile comerciale. El mai spune, de asemenea  că statul ar putea veni în ajutorul cetățenilor cu salarii mici dacă ar propune vânzarea de pachete cu alimente de bază la prețuri mici. Această decizie ar ajuta, de asemenea, și magazinele.