Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul vrea taxe noi și impozit diferențiat. „Suprataxarea nu e o soluție. Impozităm progresiv ce, sărăcia?”

paun_poza.jpg

Profesorul de economie Cristian Păun
Sursa imaginii: 
Facebook/Cristian Păun

Discuții aprinse în coaliția de guvernare privind impozitarea diferențiată și introducerea de noi taxe pentru companii. În căutare de fonduri la buget, Guvernul PSD-PNL-UDMR ia în calcul supraimpozitarea veniturilor mari și a pensiilor speciale, dar și deduceri fiscale pentru salariile sub 4.500 de lei. În plus, impozitul pe clădiri ar urma să se calculeze diferențiat, în funcție de valoarea proprietății, care se regăsește în grila notarială. Aceasta este o măsură dorită de social-democrați, cum tot PSD propune, de altfel, și impozitarea, în următorii doi ani, cu 0,5% din cifra de afaceri a companiilor cu cifra de afaceri anuală de peste 100 de milioane de euro. A analizat aceste măsuri pentru RFI profesorul de economie Cristian Păun.

PSD a avansat oficial câteva propuneri clare pentru modificarea Codului Fiscal:

1) Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul președintelui României;

2) Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) și de 90% pentru ceea ce depășește 18.000 lei (10 pensii medii nete);

3) Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%;

4) O contribuție pentru Sănătate și Educație de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani.

În ceea ce privește suprataxarea companiilor mari, liberalii se opun, în condițiile în care există aproximativ 300 de companii care s-ar încadra la plata acestei taxe.

Liderii coaliției PNL-PSD-UDMR ar urma să se pună de acord și asupra impozitului pe clădiri, care ar urma să se calculeze diferențiat, în funcție de valoarea proprietății ce se regăsește în grila notarială.

Cât de oportune sunt aceste taxe și cât de fezabile sunt pentru economia României?

Suprataxarea nu este o soluție pentru că, cel puțin în cazul companiilor, ea va ajunge să fie resimțită tot de cetățeni”, a explicat pentru RFI profesorul de economie Cristian Păun. El dă exemplul hipermarketurilor care au cifre foarte mari de afaceri. Cristian Păun explică faptul că foarte multe firme românești mai mici își vând marfa prin intermediul hipermarketurilor, iar, dacă Guvernul ar decide impozitarea cifrei de afaceri a hipermarketurilor cu 0,5% pe an, acestea ar transfera costul acestei taxe către firmele mai mici cu care colaborează pentru asigurarea stocurilor de la raft. La rândul lor, aceste ar transfera costurile către consumator”, avertizează profesorul.

Cristian Păun mai spune că, dacă vrea să facă rost de bani, Guvernul ar trebui să îmbunătățească rata de colectare a taxelor aflate în vigoare. O altă soluție ar fi eliminarea excepțiilor de taxare pentru anumite categorii, cum este categoria produselor de tutun încălzit cu ajutorul dispozitivelor electronice.

Profesorul mai afirmă că „impozitul progresiv este greoi, anacronic și foarte, foarte costisitor pentru noi. Asta, pentru că va trebui să trecem la raportarea la ANAF a acelor venituri care în proporție covârșitoare, peste 85%, sunt de natură salarială în România. Deci, ce sens are să introduci impozitul progresiv plimbând toți românii pe la ANAF sau pe la administrațiile fiscale că să își declare singura sursă de venit, adică salariul? Dacă ar fi vorba de alte surse de venit, da, ar fi o discuție, dar în România cele mai multe venituri sunt de natură salarială, venituri foarte mici. Impozităm progresiv ce, sărăcia?

Ascultă:

 
Profesorul de economie Cristian Păun, despre impozitarea progresivă și taxele noi