Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Wall Street Journal America : Petrecerea crypto s-a încheiat

6379082.jpg

Monezi virtuale
Monezi virtuale
Sursa imaginii: 
Freepik.com

Acum, când pieţele se prăbuşesc şi inflaţia afectează economia globală, cripto­monedele au fost printre primele active vândute, scrie ziarul american Wall Street Journal. În acest an, bitcoin a pierdut mai mult de jumătate din valoare şi se tranzacţionează în prezent la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul anului 2020. Ethereum, o altă criptomonedă populară, a scăzut cu aproximativ 68% anul acesta.

În duminica cu Super Bowl din 14 februarie anul acesta, o reclamă la site-ul Crypto.com cu miliardarul LeBron James, starul NBA, a luminat televizoarele a milioane de americani.

„Dacă vrei să faci istorie, trebuie să iei singur deciziile“, a spus James în spotul de 30 de secunde pentru populara platformă de tranzacţionare a criptomonedelor. Cuvintele care apăreau pe ecran la finalul spotului publicitar spuneau „Norocul îi favorizează pe cei îndrăzneţi“.

Piața cripto pare că nu mai are însă noroc. Pe măsură ce teama de inflaţie face ravagii, comercianţii şi investitorii renunţă la activele pe care le consideră riscante. Primele pe care le vând sunt cryptomonezile.

După ce bitcoin, moneda cea mai cuboscută, a atins un maxim istoric în noiembrie anul trecut, aproximativ 2.000 de miliarde de dolari din valoarea criptomonedelor  au fost şterse.

Lumea cripto nu este însă străină de boom-uri şi crize, pe care mulţi din industrie le numesc "ierni". Dar mulţi investitori şi angajaţi resimt această prăbuşire mai acut decât pe cele anterioare. Când praful se va aşterne, unele produse şi companii cripto ar putea să nu mai existe, comentează Wall Street Journal.

"Realitatea este că, la fel ca în cazul acţiunilor, în cazul cripto, toată lumea este un geniu într-o piaţă bull, o piață care crește", spune Mark Cuban, care a devenit miliardar în timpul boom-ului internetului din anii '90 şi care, mai recent, a investit într-o serie de proiecte cripto. "Acum, că preţurile scad pentru ambele, acele companii care au fost susţinute în mod nefiresc de bani uşori vor dispărea."

"A existat absolut multă aroganţă într-o mulţime de clase de active. Acest lucru a dus la multă lăcomie şi la modele de afaceri nesustenabile şi la o mulţime de pârghii în cripto. Acest lucru se prăbuşeşte acum", spune Alex Thorn, şeful departamentului de cercetare la nivel de firmă la Galaxy Digital Holdings Ltd, o firmă de servicii financiare axată pe cripto. "Un număr mare de fonduri cripto nu vor supravieţui acestei situatii".

La începutul lunii iunie, un mare serviciu de împrumut de cripto-monede numit Celsius Network LLC, care avea aproximativ 12 miliarde de dolari în active ale utilizatorilor, a îngheţat retragerile. Banii sunt în prezent încă blocaţi, iar compania a angajat o firmă de avocatură pentru a încerca să îşi rezolve obligaţiile şi datoriile. Un alt creditor, Babel Finance, a suspendat săptămâna trecută retragerile.