Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presiunea impusă de exporturile din Ucraina prin România a crescut prețul transportului de cereale

polina-rytova-1dgms4hhcva-unsplash.jpg

Sursa imaginii: 
sursa foto: unsplash.com

Agricultorii din Moldova nu au cu ce își transporta recoltele din câmp la baze! Președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din Iași, Teofil Bălteanu, spune că au crescut de aproape trei ori costurile pentru transportul pe fluviu cu barje, iar pentru transportul rutier deja agricultorii din Moldova sunt refuzați de firmele specializate. Și exportul de cereale românești este pus sub semnul întrebării, avertizează Bălteanu, care mai spune că fermierii au de luptat și cu efectele secetei.

 

Seceta afectează toate culturile care în acest moment sunt în stare de vegetație, atât culturile de toamnă, cât și culturile de primăvară, deoarece, la această oră, mai avem rezervă de apă în stratul de la 0 la 20 de centimetri, un strat care asigură supraviețuirea. De la 20 de centimetri, în adâncime, unde acum, practic, rădăcinile plantelor își caută resursa de apă, nu mai avem rezervă de apă și acest lucru afectează în toată Moldova și toate culturile care sunt acum în stare de vegetație. Mă refer la grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiță și așa mai departe.

Pronosticurile nu sunt deloc optimiste.

Noi deja lucrăm la adresele necesare pentru activarea comisiilor de calamități de pe lângă direcțiile județene și de pe lângă primării, pentru că este o stare prin care noi am mai trecut în anul 2020 și în aceeași perioadă ne-am confruntat cam cu aceeași problemă.

Se vorbește despre sistemul de irigații, despre refacerea lui prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Da, se vorbește despre o redresare a sistemului de irigații și, dacă tot ați pomenit de Planul Național de Redresare și Reziliență, pot să vă amintesc că în prima formă în care acesta a plecat către Bruxelles, statul român nu a avansat niciun fel de măsură sau cerere financiară pentru irigații. Pe de o parte, probabil că a existat un anumit procent de teamă, iar pe de altă parte, pentru faptul că nu există, zic eu, o comunicare suficient de intensă, corectă și constructivă între Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și fermieri, asociațiile acestora. Putem spune doar că se vorbește despre o nouă rediscutare a Planului Național de Redresare și Reziliență și apoi despre negocierea acestuia la Bruxelles. Știm în acest moment că ministra Agriculturii a ieșit cu o declarație conform căreia canalul Siret-Dunăre va avea oarecare sorți de izbândă ca măcar pe câteva tronsoane să poată fi activat.

În Moldova, cât la sută din terenurile agricole sunt irigate?

În Moldova, terenurile agricole reprezintă sub 5% suprafeței irigate, sub 5%. Este vorba despre zonele care sunt adiacente Prutului și Siretului, dar nici acestea nu sunt toate funcționale.

Vă așteptați la o creștere a prețului produselor agricole?

Da, este natural să fie o creștere a prețurilor la produsele agricole. Nu noi dăm prețurile la produsele agricole, ci sunt generate de marile burse de cereale care funcționează și în România după cum se dă ceasul în Franța sau la bursa din Chicago.

Care sunt problemele actuale? Avem un război în Ucraina care continuă.

Războiul din Ucraina ne afectează. Statul român a stabilit niște măsuri prin care s-a urmărit sprijinul Ucrainei pentru ca aceasta să poată să vândă cerealele pe care le-a avut pe stoc și acest lucru afectează și situația cerealelor din România, atât cele care sunt pe stocuri în acest moment, cât și a producției de anul acesta, deoarece transportul cerealelor din Ucraina către porturile de la Dunăre, cel puțin în zona noastră, a fost crescut la preț cu niște sume exorbitante, ceea ce va pune o presiune uriașă pe exportul produselor românești. Pe de altă parte, vorbim despre o blocare a portului Constanța, care nu are capacitatea atât exportului generat de către aceste măsuri ale statului român pentru cerealele din Ucraina, cât și pentru ceea ce vom exporta noi, pentru că noi, din punctul de vedere al procesării, nu reușim să absorbim nici măcar un 15% din producție.

Practic, cum v-au afectat?

Concret, vorbim de o creștere a prețului la transport, la transportul fluvial, pe barje sau vapoare. Am asistat la o creștere a prețului de cel puțin două sau trei ori a prețului de transport pe fluviu, iar pentru transportul rutier, la această dată, nu știm dacă vom reuși să avem mijloace de transport care să poată să preia producția din câmp și să o ducă la noi în țară către bazele de cereale și, cu atât mai mult, care să le transporte către cele mai importante porturi.

Aveți semnale că unii agricultori nu își mai pot susține afacerile?

Lucrurile acestea nu se spun, dar se simt. Cu siguranță, atâta vreme cât suntem slab capitalizați, o să asistăm la situații în care fermierii nu vor mai putea să își continue afacerile și vor intra în incapacități de plată și stare de faliment.