Inflația din Marea Britanie atinge cea mai mare valore din ultimii 40 de ani

Inflația crescută de zeci de ani provoacă o criză a costului de trai în Marea Britanie

Inflația crescută de zeci de ani provoacă o criză a costului de trai în Marea Britanie
Sursa imaginii: 
Justin Tallis / AFP via RFI

Inflația anuală britanică a atins cea mai mare valoare, au arătat datele oficiale miercuri, degradând în continuare salariile muncitorilor și punând presiune pe Banca Angliei să mărească ratele dobânzii, potrivit AFP, citată de RFI.

Rata a crescut la 9,1% în mai de la 9% în aprilie, păstrându-se la cel mai mare nivel încă din 1982, conform datelor Institutului de statistică.

Inflația din Regatul Unit urmează să atingă 11% până la sfârșitul anului, potrivit Băncii Angliei, alimentată de creșterea prețurilor energiei ce au deschis calea unei recesiuni globale.

Inflația din Regatul Unit a crescut în mai datorită „creșterilor bruște continue ale prețurilor alimentelor și al nivelului record al prețurilor petrolului”, a spus Grant Fitzner, economistul șef al Institutului de Statistică.

Acest lucru a fost compensat de creșterea prețurilor hainelor în mai devreme de un an și o scădere a prețurilor jocurilor pe calculator, a adăugat el.

Inflația crescută de zeci de ani provoacă o criză a costului de trai.

Lucătorii căii ferate din Marea Britanie organizează săptămâna aceasta cea mai mare grevă a din sectorul feroviar după mai bine de 30 de ani, din moment ce creșterea bruscă a prețurilor scade valoarea salariilor.

„Presiune puternică”

„Creșterea suplimentară a indicelui prețurilor de consum la 9,1% subliniază presiunea puternică pe care afacerile și gospodăriile o resimt”, a spus David Bharier, șef de cercetare la Camera de Comerț Britanică.

„Acest val inflaționist se află alături de o perspectivă economică precară și până când guvernul nu acționează imediat ca să încurajeze afacerile să investească, șansele la recesiune nu vor face decât să se intensifice.

Țările din întreaga lume sunt afectate de creșterea bruscă a inflației, din moment ce războiul din Ucraina și relaxarea restricțiilor împotriva Covid generează scumpirea energiei și a alimentelor.

Acest fapt a obligat băncile centrale să crească ratele dobânzii, riscând o posibilă recesiune din moment ce costurile mai mari de finanțare au golit buzunarele investitorilor și ale consumatorilor.

Banca Angliei și-a majorat rata dobânzii reprezentative de cinci ori din luna decembrie.

„Creșterea modestă a inflației IPC... nu va împiedica Banca Angliei să crească în continuare rata dobânzii, însă ar putea-o încuraja mai degrabă să opteze din nou pentru o majorare a ratei cu cun sfert de punct la următoarea ședință din august decât să mărească miza” cu jumătate de punct, a preconizat Paul Dales, economist șef britanic la Capital Economics.

Acest lucru vine ca rezultat al unor lovituri asupra celorlaltor sectoare încasate de Marea Britanie. Avocații din Anglia și Țara Galiilor au votat să plece de săptămâna viitoare din cauza unei dispute privind fondurile pentru asistență juridică.

De asemenea, personalul didactic, lucrătorii Serviciului Național de Sănătate condus de stat și ai serviciului poștal iau în considerare să înceapă o grevă.

Traducere și adaptare de Ștefania Rotaru de pe pagina din limba engleză a RFI