Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expert: Criza alimentară mondială "va ucide milioane de oameni" din cauza bolilor

Efectele de domino asupra penuriei de alimente arată că mulți oameni nu vor muri doar din cauza foametei, ci și din cauza unei vulnerabilități crescute față de bolile infecțioase, a spus Peter Sands pentru AFP

Efectele de domino asupra penuriei de alimente arată că mulți oameni nu vor muri doar din cauza foametei, ci și din cauza unei vulnerabilități crescute față de bolile infecțioase, a spus Peter Sands pentru AFP
Sursa imaginii: 
Sajjad Hussain / AFP via RFI

Criza alimentală mondială declanșată de războiul din Ucraina va ucide milioane de oameni, făcându-i pe cei mai înfometați vulnerabili în fața bolilor infecțioase, provocând probabil următoarea catastrofă sanitară din întreaga lume, a avertizat directorul unei organizații importante de ajutor, potrivit AFP, citată de RFI.

Blocada navală rusească din porturile Ucrainei de la Marea Neagră a oprit transporturile de cereale de la cel de-al patrulea cel mai mare exportator de grâu și porumb, crescând posibilitatea penuriei și foametei în țările sărace.

Efectele în lanț ale penuriei de alimente arată că multe persoane vor muri nu numai de foame, ci și din cauza unei slabe apărări împotriva bolilor infecțioase din cauza alimentației necorespunzătoare, a declarat, pentru AFP, Peter Sands, director executiv al Fondului Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei.

„Cred că probabil am intrat deja în următoarea criză sanitară. Nu este un nou agent patogen dar face ca oamenii care sunt hrăniți prost să devină mai vulnerabili la bolile deja existente”, a declarat într-un interviu pe fondul unei întâlniri a ministrului sănătății G20 în orașul indonezian, Yogyakarta.

„Cred că impactul rezultat din combinația de boli infecțioase și penuria de alimente și criza energetică...putem vorbi despre alte milioane de morți din cauza acestui lucru”, a spus el.

Guvernele mondiale ar trebui să reducă impactul asupra crizei alimentare prin furnizarea unei asistențe medicale primare celor mai sărace comunități, care vor fi cele mai vulnerabile, a spus fostul bancher britanic care conduce în prezent fondul de 4 miliarde de dolari.

„Asta presupune concentrarea atenției asupra asistenței medicale primare în așa fel încât aceasta să fie ajungă în sate și comunități. Spitalele sunt importante, dar atunci când te lovești de o astfel de provocare, cel mai important lucru devine asistența medicală primară.

 

„Dezastru”

„A fost un dezastru pentru TBC”, a spus Sands.

„În 2020, s-a observat că numărul celor care au fost tratți de TBC la nivel gloval a scăzut cu 1,5 milioane și, din păcate, asta înseamnă că vor muri câteva sute de mii de oameni, dar nu înainte să îi infecteze pe alții.”

Expertul în domeniul sănătății a spus că soluționarea crizei alimentare era acum primordială, ajutând la tratarea celei de-a doua cea mai fatale boli infecțioase.

Occidentul și Ucraina acuză Rusia pentru presarea lor prin concesii, blocând exporturile vitale de cereale pentru a intensifica temerile cu privire la foametea globală.

Moscova a contracarat acuzațiile spunând că sancțiunile impuse de țările occidentale sunt de vină pentru deficitele din Orientul Mijlociu și Africa.

Germania va găzdui o reuniune privind criza, vineri, sub numele „Unindu-ne pentru securitatea alimentară globală”, împreună cu Secretarul de stat american, Antony Blinken, aflându-se printre cei prezenți.

„Este o pandemie a persoanei sărace și din această cauză, nu s-a ajuns la același volum de investiții în cercetare și dezvoltare”, a spus Sands referitor la tuberculoză.

„Este o tragedie, pentru că știm cum să prevenim, cum să tratăm și cum să scăpăm de această boală.”

Traducere și adaptare de Ștefania Rotaru de pe pagina din limba engleză a RFI