
Economie
Față în față. Franța, măsuri pentru păstrarea puterii de cumpărare. România, creșteri de taxe și impozite
franta_romania_steag.jpg

Guvernul francez va promova o propunere legislativă menită să ajute familiile cu venituri reduse sau persoanele defavorizate să își păstreze puterea de cumpărare. Mass-media franceză, Les Echos și La Tribune, au publicat câteva dintre măsurile care vor fi incluse în noua legislație, în condițiile în care, în luna mai, rata inflației a ajuns la 5,2%.
Trebuie spus că presa franceză publică doar un proiect de lege care, în funcție de negocierile politice, s-ar mai putea modifica. Pachetul de legi va fi completat de o rectificare bugetară care va suplimenta cheltuielile cu nouă miliarde euro, adică 0,4% din PIB.
Așadar, presa arată că începând cu luna iulie ajutoarele sociale plătite celor mai defavorizate familii vor crește cu 4%. Mass-media franceză arată că aceste măsuri vor costa bugetul șapte miliarde de euro, anul acesta, și opt miliarde de euro, anul viitor.
Bonus de transport
O altă măsură a guvernului francez este așa-numitul „bonus de transport”. În prezent, companiile beneficiază de o deducere anuală de 200 de euro pentru fiecare angajat pentru costurile cu asigurarea combustibilului sau pentru încărcarea vehiculelor electrice. De asemenea, firmele primesc și o deductibilitate de 500 euro pentru achiziția de autovehicule electrice. Proiectul de lege prevede creșterea acestor sume deductibile la 400 de euro și respectiv 700 de euro. De asemenea, reducerea prețului la pompă cu 18 eurocenți pe litru va fi prelungită cel puțin până în luna august.
Proiectul de lege prevede limitarea creșterii chiriilor cu cel mult 3,5%. Nivelul chiriilor este important în Franța și de aceea statul a simțit nevoia să intervină. De asemenea, proiectul include și creșterea plafonului până la care compania poate acorda un bonus excepțional angajaților. Astfel, firmele vor putea plăti salariaților un bonus anual, scutit de taxe, impozite și contribuții, de până la 3.000 euro și până la 6.000 euro în cazul firmelor care derulează o schemă de împărțire a profitului cu angajații.
Guvernul francez a anunțat și păstrarea măsurilor de sprijin pentru consumatori în materie de energie electrică și gaze naturale, până la sfârșitul anului, respectiv plafonarea tarifelor.
Apoi, începând cu luna iulie, salariile a 5,7 milioane de funcționari publici vor crește cu 3,5%. Costurile bugetare ale acestei majorări ajung la 7,5 miliarde euro. În fine, nouă milioane de gospodării franceze vor primi, o singură dată, un ajutor de 100 euro plus 50 euro pentru fiecare copil.
Acestea sunt o parte din măsurile ce vor fi luate de guvernul francez prin așa-numita lege a puterii de cumpărare.
La omul sărac nici boii nu trag
În România, companiile și cetățenii primesc creșteri de taxe și impozite.
Diferența de abordare este evidentă. Cea mai simplă explicație este forța diferită a celor două economii. Dar, această explicație nu este suficientă. Este vorba despre managementul finanțelor publice, din ultimii ani. Franța s-a aflat în procedura de deficit excesiv din anul 2009 până în 2018 și înainte de pandemie s-a întors la un deficit de sub 3% din PIB. România a făcut tot ce a putut să crească deficitul bugetar și a reușit ca la sfârșitul anului 2019 să ajungă la 4,3% din PIB, ceea ce a însemnat intrarea în procedura de deficit excesiv.
În acest context, în România, mijloacele bugetare au fost limitate. Dincolo de bani, a lipsit și viziunea economică în ceea ce privește măsurile de sprijin pentru consumatorii vulnerabili și pentru familiile defavorizate. Cum se spune, la omul sărac, nici boii nu trag. Adică, nu doar banii lipsesc, ci și expertiza economică.