Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Modificări la Codul Fiscal: “Se ia mai mult de la cei care deja plătesc“

bani_34.jpg

Ministerul de Finante a publicat Ordonanţa care prevede îngheţarea salariilor de la stat, cu excepţia celor din sănătate şi asistenţă.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

 Pragul la microîntreprinderi urmează să fie redus la 500.000 euro, TVA-ul va crește de la 9 la 19% pentru băuturile care conțin zahăr, TVA-ul în Horeca va crește de 5 la 9%, iar impozitul pe dividende urcă de la 5 la 8%. Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanță privind modificarea Codului Fiscal.

Impozitarea progresivă și suprataxarea marilor companii nu se regăsesc în document.  Modificarea Codului Fiscal a stârnit discuții aprinse în coaliție, pentru că PSD justifică modificările spunând că actuala legislație fiscală arată ca în Evul Mediu, în timp ce PNL consideră că nu trebuie făcute schimbări. Analistul economic Constantin Rudnițchi explică de ce se impunea modificarea Codului Fiscal. 

“Cred că era nevoie de o schimbare, în sensul celor scrise în PNRR. Acolo se asumă acest obiectiv privind echilibrarea și asigurarea unui tratament egal între contribuabili, acesta era obiectivul cel mai important și pentru a-l atinge evident că era nevoie de o schimbare a fiscalității. Din păcate însă aceste modificări nu se fac neapărat cu gândul la aplicarea unui tratament echitabil între contribuabili, ci mai degrabă în încercarea de a aduce mai mulți bani la buget. Pe de altă parte trebuie să mai spunem un lucru, aceste măsuri e clar, iau mai mult de la cei care deja plătesc. Adică s-a ales calea cea mai simplă, cei care plătesc, vor plăti un pic mai mult. Ei bine, nu vedem efortul fiscului și rezultatele de a merge să strângă bani din zonele cu evaziune mare“, analizează Constantin Rudnițchi.

Măsurile vor intra în vigoare anul viitor.

 

 
Analistul economic Constantin Rudnitchi