Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Angajații căilor ferate amenință că vor intra din nou în grevă din cauza salariilor mici

Un tren din Gare de Lyon din Paris, gara unde călătoriile au fost afectate pe 6 iulie din cauza grevei angajaților care au cerut creșterea salariilor în contextul inflației galopante.

Un tren din Gare de Lyon din Paris, gara unde călătoriile au fost afectate pe 6 iulie din cauza grevei angajaților care au cerut creșterea salariilor în contextul inflației galopante.
Sursa imaginii: 
Benoit Tessier/Reuters via RFI

Sindicatele care reprezintă muncitorii feroviari francezi au avertizat că vor organiza mai multe greve în această vară, criticând creșterile salariale propuse de compania feroviară SNFC, în urma protestului de la începutul săptămânii care a afectat călătoriile în primele zile ale sezonului vacanțelor de vară.

Operatorul feroviar deținut de stat a acceptat să acorde o majorare salarială de 3,7% pentru cei aflați la începutul carierei și 2,2% pentru cei care ocupă funcții de conducere.

Propunerile au fost „cu siguranță neadecvate”, luând în considerare faptul că se așteaptă ca inflația să depășească pragul de 8% până la sfârșitul anului, se arată într-o declarație a sindicatului CGT Cheminots.

Sindicatele au cerut ca salariile să fie modificare în acord cu inflația, dar și majorarea a salariului minim și prime mai mari pentru a compensa creșterea prețurilor.

Sindicatele vor discuta cu membrii dacă urmează să organizeze și alte greve.

Trei din cele patru mari sindicate ale SNFC au participat la greva de o zi organizată la începutul săptămânii, determinând anularea a aproape o treime din cursele feroviare interurbane și regionale.

Au fost afectate și trenurile de navetiști înspre și dinspre Paris, dar și unele trenuri de mare viteză TVG.

Muncitorii din toate sectoarele din Franța sunt afectați de creșterea costului vieții.

În iunie, inflația din Franța a crescut cu 6,5%, creșterea fiind determinată de prețurile tot mai mare la alimente și energie.

Personalul de la sol de pe aeroportul Roissy-Charles de Gaulle din Paris plănuiește organizarea unei greve în această perioadă, după o serie de proteste în care au cerut majorarea salariilor în contextul inflației galopante.

În Fos-sur-Mer, sudul Franței, angajații din cadrul rafinăriei Exxon Mobil's Esso, care prelucrează 10% din petrolul Franței, s-au întors la muncă la sfârșitul săptămânii, după ce o grevă a oprit temporar activitatea, muncitorii cerând salarii mai mari pentru a face față inflației.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI