Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ungaria: Inflația în continuă creștere. Și nu doar din cauza războiului din Ucraina

inflatie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Corespondență din Budapesta

Oficiul de statistică a publicat cifrele inflației în Ungaria, potrivit cărora în iunie creșterea prețurilor a fost cu 1% mai mare decât în mai. Motivele sunt multiple, dar fără legătură cu războiul din Ucraina, invocat tot mai des de guvernul Orban pentru orice dificultate economică.

Săptămâna trecută Banca Națională a Ungariei a publicat prognozele de inflație pentru perioada următoare. De fapt le-a modificat: dacă anterior, o estimau la 9-9.8% la nivel anual, acum o văd mai degrabă între 11-12,6%. Mai mult decât atât, banca centrală vede o scădere lentă, având în vedere prognoza de 6,8-9,2% pentru 2023. Pentru anul acesta, culminarea inflației va fi în septembrie, undeva la 14%, conform Băncii Naționale.

Probleme se văd și în sectorul comercial, magazinele alimentare plătesc cu 34% mai mult decât anul trecut pentru achiziția mărfurilor pe care le vând. Asta înseamnă că trebuie să crească prețurile cu cel puțin acest procent ca să nu vândă în pierdere. Dar mai probabil peste acest procent, pentru că din cauza inflației trebuie mărite și salariile angajaților, care statistic au crescut cu 15,9% față de anul trecut.

Dar ce anume a dus la inflația record de 11,7% în iunie? Procesul a început anul trecut, printr-un lanț de cauze. Din cauza pandemiei, multe fabrici și-au oprit producția, ceea ce a dus la scăderea ofertei pe piață. În timpul pandemiei și mai ales spre finalul acesteia, guvernele au început să împartă fonduri populației și firmelor, ceea ce a dus la creșterea cererii pe piață. În fine, din multe motive, prețul energiei a urcat, alimentat și de războiul din Ucraina.

Deci inflația se resimte la nivel global, nu doar în Ungaria, dar aici a fost catalizat și de cheltuielile de la buget în scop electoral, înaintea alegerilor din aprilie.

Guvernul a încercat să oprească creșterea, prin plafonarea unor prețuri, iar Banca Națională prin mărirea drastică a dobânzii de referință, dar fără succes. Însă creșterea dobânzilor afectează creșterea economică, ceea ce poate duce la recesiune. Investitorii observă acest lucru și își pierd încrederea în economia ungară, astfel cursul forintului față de euro se depreciază continuu.

Dacă acum două săptămâni, cursul de 400 de forinți pe euro era văzut un prag înfiorător, zilele acestea cursul se mișcă între 415-416 forinți. După cum a formulat directorul unui fond de investiții din Ungaria, prin creșterea dobânzilor se scoate oxigenul din economie.