Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dolarul ajunge foarte aproape de euro. Cauze, efecte; cine pierde, cine câștigă

euro_dolar.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Apropierea rapidă a dolarului de euro ar putea fi considerată o surpriză. Mai ales că piața valutară ne obișnuise de mult timp ca moneda europeană să valoreze mai mult decât dolarul american. Acum, dolarul este foarte aproape de paritatea cu moneda euro și sunt analiști care anticipează că, în următoarea perioadă, moneda americană ar putea chiar să valoreze mai mult decât euro.

De ce s-a ajuns aici? Cauzele anticipate de analiști sunt mai multe. Este vorba despre mișcările mai rapide realizate de Rezerva Federală americană decât cele ale Băncii Centrale Europene. Respectiv, dobânda la dolar a crescut în timp ce BCE va lua decizia de a crește dobânda-cheie în zona euro abia luna aceasta. Diferența de dobândă i-a făcut pe investitori să caute dolari.

Totodată, cumpărătorii și-au adus aminte că moneda americană este un activ de refugiu la fel ca francul elvețian sau aurul, iar cumpărarea de dolari a părut mai sigură decât achiziția euro. Pare logic dacă ne gândim că războiul este la granița cu Uniunea Europeană.

Efectele creșterii dolarului sunt însă mult mai diverse. La nivel mondial, un dolar mai puternic înseamnă o scumpire a materiilor prime energetice și a mărfurilor, pentru că toate aceste produse sunt contractate în moneda americană. În felul acesta, scăderea prețului unui baril de țiței, care s-a produs în ultimele zile, este estompată de creșterea dolarului în raport de celelalte monede, inclusiv euro. Deci, consumatorul final nu poate beneficia de scăderea conjuncturală a prețului țițeiului.

Pe de altă parte, raportul dintre euro și dolar este și o afacere între zona euro și Statele Unite ale Americii. Să ne aducem aminte că în urmă cu câțiva ani, în timpul administrației Trump, America avea o adevărată politică de menținere a dolarului la un nivel scăzut pentru a avantaja exporturile. Acum dolarul a explodat, iar efectele se văd.

Conform teoriei economice, deprecierea monedei naționale aduce un câștig de competitivitate și o dinamizare a exporturilor. Industria manufacturieră din zona euro este principala câștigătoare datorită efectelor pe care deprecierea le are asupra exporturilor. Sectorul de produse de lux, industria aeronautică și cea agroalimentară care vând în zona economică a dolarului.

De asemenea, de paritatea euro-dolar va beneficia în egală măsură și sectorul turistic care aduce o creștere a puterii de cumpărare a turiștilor americani sau a celor din Orientul Mijlociu. În același timp, pentru turiștii europeni, un sejur în SUA tinde să devină prohibitiv.

Companiile mici care nu exportă și gospodăriile pierd. Cetățenii pierd și ei la capitolul putere de cumpărare pentru că schimburile comerciale cu Asia sunt denominate în dolari, ceea ce înseamnă că importurile europene de semiconductori sau de îmbrăcăminte și încălțăminte, de exemplu, se vor scumpi.

Creșterile de preț care vin dinspre întărirea dolarului se adaugă la inflația deja existentă și care a dus la o încetinire a consumului în mai multe state europene.

În România, efectele se vor vedea asupra mărfurilor importate în dolari, în special la materiile prime energetice, gaze naturale și țiței. Este important că băncile românești nu mai dau de foarte mult timp credite în moneda americană, ceea ce face ca acest moment de creștere a dolarului să nu aibă nicio semnificație pentru clienții români ai băncilor, persoane fizice. De asemenea, foarte puțini români mai au depozite bancare în dolari. Economia românească este într-o măsură mult mai mare euroizată decât dolarizată.

Analiștii pieței cred că moneda euro va continua să se devalorizeze în raport de dolar, chiar dacă unele reveniri de scurtă durată vor fi posibile.

Situația nouă în care se află economia mondială și societatea a dus la o evoluție a monedelor euro și dolar așa cum nu s-a mai văzut de aproape două decenii. De ce ne-ar mai surprinde acest lucru, din moment ce de câteva luni economia globală ne arată ceea ce nu am mai văzut niciodată.

 
Rubrica Economia Reală din 12 iulie 2022