Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Valul de căldură prelungit din Italia va afecta semnificativ recolta din acest an

Un pescar italian stă pe nisipul uscat la confluența dintre Ticino și fluviul Pad, în dreptul podului Ponte della Becca, în apropiere de Linarolo, în sudul orașului Pavia, pe 17 iunie 2022.

Un pescar italian stă pe nisipul uscat la confluența dintre Ticino și fluviul Pad, în dreptul podului Ponte della Becca, în apropiere de Linarolo, în sudul orașului Pavia, pe 17 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
Piero Cruciatti/AFP via RFI

În aceasta vară, Italia se confruntă cu un val neobișnuit și îndelungat de căldură și precipitații reduse. Experții sunt de părere că este cea mai gravă secetă din țară din ultimii 70 de ani, iar guvernul a fost nevoit să declare stare de urgență în cinci regiuni nordice până la sfârșitul acestui an pentru a face față situației.

De asemenea, a alocat suma de 37 de milioane de euro și puteri extraordinare autorităților regionale pentru a le ajuta să asigure siguranța publică și să ofere despăgubiri pentru pierderile agricole.

Căldura și lipsa ploii, resimțite în special în Câmpia Padului, conduc la secarea râurilor, dar provoacă în același timp îngrijorări în sectorul agricol în zona care era în mod normal grânarul țării.

„E o situație foarte gravă, a nins în mai puțin de 70% din timp în perioada iernii, patru luni fără ploaie, temperaturi cu trei sau patru grade mai mari decât media normală”, a declarat Meuccio Berselli, secretarul general al prefecturii din Câmpia Padului.

 

 

El a adăugat că fluviul Pad – cea mai mare sursă de apă dulce a Italiei – este esențial pentru irigare, la fel ca multe alte râuri și lacuri italiene, toate acestea, de la nord la sud, având de suferit în această vară din cauza precipitațiilor reduse, generând frici în privința recoltelor din alte părți ale țării.

Reprezentanții Consiliului Național de Cercetare al Italiei spun că anul acesta precipitațiile s-au redus la jumătate comparativ cu media din ultimii treizeci de ani și cu până la 60% în regiunile de nord.

Sezonul de recoltare e în pericol

Coldiretti, cea mai mare organizație agricolă, din Italia a avertizat că seceta reprezintă un pericol pentru 30-40% din recolta sezonieră la nivel național.

Unele regiuni au hotărât în mod independent să raționalizeze apa și să ia măsuri speciale pentru a limita consumul de apă în anumite activități.

Șeful protecției civile Fabrizio Curcio a spus că nu poate fi exclusă posibilitatea faptului ca, în anumite zone, apa să nu mai fie doar raționalizată, ci și închisă temporar, chiar și în timpul zilei.

El a adăugat că se preocupă îndeaproape de temperaturi și schimbările privind nivelul apei. Autoritățile spun că nu este exclus să fie nevoie să fie declarată stare de urgență și în alte regiuni din Italia.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI