Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R.Moldova își dublează exporturile pe piața UE, fără taxe vamale

mere_ue.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

Agricultorii moldoveni vor exporta pe piața Uniunii Europene, pe parcursul unui an, cantități substanțial mai mari de produse agricole, fără achitarea taxelor vamale. Consiliul European a decis, luni, să susțină poziția Parlamentului European privind măsurile de liberalizare temporară a comerțului dintre UE și RM. Cotele de export au fost majorate, unele chiar dublate. 

Șapte produse agricole moldovenești vor putea fi exportate în cantități mai mari și anume: roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri.

Prune – de la 15 000 tone la 40 000 tone

Struguri – de la 20 000 tone la 58 000 tone

Mere - de la 40 000 tone la 80 000 tone

Suc de struguri – de la 500 tone la 1 000 tone 

Cireșe – de la 1 500 tone la 3 000 tone

Roșii – de la 2 000 tone la 4 000 tone

Usturoi – de la 220 tone la 440 tone

”Consiliul Uniunii Europene a adoptat un regulament de liberalizare temporară a comerțului cu produsele menționate, fiind un alt exemplu al determinării și solidarității Uniunii Europene de susținere a producătorilor țării noastre afectați de criza generată de războiul nejustificat în Ucraina. Decizia de a spori cantitatea de export va ajuta fermierii să-și vândă produsele la prețuri competitive și va genera locuri de muncă noi în țara noastră”, susține ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu. 

Trebuie spus că, Acordul a fost agreat în contextul regional actual, urmare a mai multor discuții și negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene și echipa guvernamentală de la Chișinău. Aprobarea acestui Regulament demonstrează angajamentul UE față de cetățenii și întreprinderile moldovenești, precum și beneficiile oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), susțin autoritățile moldovene.

Uniunea Europeană rămâne principalul partener economic al R.Moldova. În anul 2021, valoarea schimburilor comerciale între Republica Moldova și Uniunea Europeană a constituit peste 5 miliarde dolari SUA, reprezentând 49,10 la sută din totalul schimburilor comerciale realizate de R.Moldova. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre R.Moldova și exporturile dublate pe piața UE, fără taxe vamale