Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul moldovean a solicitat Băncii Mondiale oferirea unei finanțări nerambursabile flexibile

gavrilita.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

Șefa Cabinetului de Miniștri de la Chișinău, Natalia Gavrilița, aflată într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, a solicitat Băncii Mondiale acordarea unei finanțări nerambursabile flexibile, necesare pentru a susține populația în perioada de criză, generată de războiul din Ucraina. Posibilitățile de alocare a unor finanțări suplimentare pentru anul viitor, accelerarea realizării proiectelor în agricultură, domeniul energetic și infrastructură, precum și suportul de care mai are nevoie Republica Moldova pentru realizarea reformelor structurale au fost discutate de premierul moldovean și președintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpas. 

Șefa Executivului a menționat că ”Republica Moldova rămâne ferm angajată în procesul de reformare a sectoarelor-cheie, în pofida tuturor crizelor. Iar pentru realizarea acestor reforme este important ca R.Moldova să obțină acces la instrumente de finanțare mai flexibile, iar proiectele existente să fie executate mai rapid”.”Mizăm pe asistență sub formă de granturi pentru a gestiona riscurile care sunt cauzate de factori externi, precum conflictul militar din Ucraina”, a menționat Natalia Gavrilița.

În același timp, premierul moldovean a apreciat deschiderea Băncii Mondiale de a contribui la modernizarea și transformarea domeniilor prioritare, referindu-se la proiectele aflate în derulare în domeniul sănătății, educației, agriculturii și infrastructurii regionale. ”Ținând cont de vulnerabilitățile curente în situația energetică din Republica Moldova, tot mai importante devin proiectele de interconectare energetică și cele care vin să contribuie la îmbunătățirea calității serviciilor de furnizare a energiei termice”.

Totodată, Natalia Gavrilița și David Malpas au discutat despre măsurile de diminuare a presiunilor inflaționiste, asigurarea securității alimentare, dar și importanța facilitării exporturilor pe piața UE pentru redirecționarea schimburilor comerciale afectate.

În context, David Malpas a menționat că Banca Mondială va rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova cu contribuţii esenţiale în depășirea dificultăților existente, precum și promovarea reformelor pe termen lung. În perioada următoare, va fi elaborată noua Strategie de Parteneriat cu R.Moldova.

La sfârșitul întrevederii, premierul Natalia Gavrilița l-a invitat pe David Malpas să viziteze Republica Moldova. 

Aflată la Washington, șefa Cabinetului de Miniștri s-a întâlnit și cu asistenta specială a președintelui SUA, directorul principal al Biroului pentru Europa în cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA, Amanda Sloat. Discuțiile s-au axat pe oportunitățile de aprofundare a dialogului politic și de securitate între Republica Moldova și SUA, în contextul în care țara noastră se confruntă cu provocări majore în diverse domenii, ca urmare a războiului din Ucraina. În acest sens, Natalia Gavrilița a subliniat importanța sprijinului Statelor Unite ale Americii în atenuarea impactului economic al crizei de securitate din regiune, precum și în avansarea reformelor democratice, promovate de autoritățile moldovene.

Să spunem că, la Chișinău, în perioada 20-29 iulie, o Misiune a Fondului Monetar Internațional, condusă de  Ruben Atoyan, va purta discuții cu autoritățile Republicii Moldova ”în contextul primei evaluări a programului ECF-EFF, susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanţare extinsă. Misiunea va discuta evoluțiile economice recente și perspectivele, progresul atins în realizarea programului și riscurile cu care se confruntă economia”. 

Programul pe 40 luni al autorităților de la Chișinău, susținut de FMI, a fost aprobat la 21 decembrie 2021. Este finanțat printr-un credit în mărime totală de circa 526 milioane de dolari, dintre care 217 milioane de dolari au fost deja debursate. Creditarea în baza ECF prevede o rată anuală a dobânzii de zero la sută, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de zece ani, iar creditarea în baza EFF prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST, un termen de rambursare de zece ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate, anunță FMI.