
Economie
Bruxelles propune facilitarea exportului de cereale din Rusia
p045072-203130.jpg

Textul dezbătut acum de capitalele europene precizează ca s-ar dori ca statele membre UE să deblocheze anumite fonduri sau resurse economice aparținând băncilor rusești.
Nu este însă vorba despre a face o concesie Rusiei, se subliniază la Bruxelles şi nici despre conturnarea sancțiunilor.
Autorizația ar fi dată după ce s-a stabilit că acestea „sunt necesare pentru cumpărarea, importul sau transportul produselor agricole și alimentare.
Este vorba bineînțeles mai ales despre cereale. In paralel, Rusia anunță că mulțumită Turciei criza aprovizionării cu cereale a restului lumii ar putea fi rezolvată.
Comisia Europeană subliniază că sancțiunile impuse Moscovei începând cu sfârșitul lunii februarie 2022 nu frânează transportul cerealelor în afara Rusiei sau a Ucrainei.
Dar acum este aproape imposibil ca orice produs alimentar să fie cumpărat din Rusia întrucât băncile cărora li s-au încredințat tranzacțiile financiare sunt deconectate de la rețeaua internațională SWIFT.
Propunerea este făcută pe fundalul scumpirii prețului la alimentele de bază în UE și din cauza presiunii pusă pe europenii din partea continentului african care, înainte de război, importa peste jumătate din cereale din Ucraina.
In paralel, UE acuză Rusia că blochează exportul de cereale din Ucraina și că a scumpit cerealele din Rusia cu 30% prin introducerea unei taxe de export.
Este ceea ce afirma în 18 iulie Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell care acuza din nou Rusia de crime de război prin înfometarea populației mondiale.
De altfel UE intenționează să continue presiunea pusă pe Kremlin prin adoptarea unor noi sancțiuni economice, spunea tot Josep Borrell.
Pentru moment, aproape toate băncile rusești se află sub embargou european și au fost deconectate de la SWIFT. Sapte dintre acestea ar fi vizate de această derogare, printre care Novikombank și VTB Bank.
Propunerea le-a fost făcută ambasadorilor UE la Bruxelles şi în cazul în care aceștia nu ridică obiecții în următoarele 24 de ore, ea poate intra în vigoare deja în 21 iulie.