Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța. Supermarketurile au acceptat planul de „economisire a energiei”, pentru a face față deficitului de electricitate

Un supermarket din Franța.

Un supermarket din Franța.
Sursa imaginii: 
Damien Meyer/AFP via RFI

Reprezentanții supermarketurilor din Franța și-au dat acordul în privința planului de „economisire a energiei”, care va intra în vigoare din toamnă, potrivit unui declarații publicate la începutul săptămânii. Astfel, speră să facă față riscului unei deficit de electricitate cauzat de războiului din Ucraina, și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

„Confruntându-se cu riscul unei deficit de electricitate anunțat de guvern pentru această iarnă”, federația Perifem, care reunește toți jucătorii din sectorul comerțului cu amănuntul pentru a interveni în cazul problemelor legate de energie și de mediu, a stabilit „măsuri comune și concrete” pentru a reduce consumul de energie în magazine, începând cu 15 octombrie.

Urmează ca însemnele luminoase să fie stinse „imediat după închiderea magazinului – și nu după o oră, așa cum se întâmplă în prezent – și să fie „redusă treptat intensitatea luminii”, prin reducerea la jumătate a iluminatului din zonele de vânzare înainte de sosirea clienților și cu 30% în „perioadele critice de consum de energie”.

Urmează să fie luate și alte măsuri, precum „oprirea sistemului de ventilație pe timp de noapte, schimbarea producției de gheață” și măsuri de urgență, precum „reducerea temperaturii la 17 grade în punctele de vânzare toamna și iarna această, dacă autoritățile de reglementare vor solicita acest aspect.

Planul de „sobrietate energetică”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a explicat pe 14 iulie că reprezentanții guvernamentali pregătesc un plan de „sobrietate energetică”, pentru a face față riscului unei deficit de electricitate cauzat de războiului din Ucraina, cerând „tuturor să economisească energia”.

Aceste măsuri inițiale, care au fost adoptate de lanțuri de magazine precum E.Leclerc, Carrefour, Système U, Les Mousquetaires Intermarché, Auchan, Casino, Franprix, Monoprix, Lidl și Picard, vor ajuta marile firme și în privința costurilor la energie tot mai mari.

Din moment ce „factura de electricitate reprezenta 30% din venitul net al firmelor „înaintea creșterii recente a prețului energiei”, este „necesar să reducem facturile de energie electrică și să ne mobilizăm împreună pentru a evita o repercusiune importantă asupra prețurilor pentru consumatori”, recunoaște federația, în timp ce Legea Élan (Loi Elan) prevede reducerea consumului de energie pentru magazine cu 40% până în 2030.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Ministrul Tranziției Energetice, Agnès Pannier-Runacher, a salutat într-un comunicat de presă „primele angajamente anunțate de Perifem”.

„Este un prim pas care a fost făcut, cu măsuri imediate, pe care doamna ministru le-a solicitat”, a precizat biroul său, cerând „ca această inițiativă să meargă mai departe”, deoarece „aceste măsuri vor avea efecte imediate pentru a trece de perioada iernii, dar vor contribui și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”.

De asemenea, federația Perifem este de părere că aceste reguli pot constitui „punctul de plecare pentru toate federațiile de comerț și distribuție pentru a generaliza acesta măsuri”, urmând să le fie prezentate „în cadrul unei reuniuni organizate pe 26 iulie”.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI