
Economie
Agricultorii moldoveni cer instituirea stării de urgență.”Seceta catastrofală poate falimenta mii de fermieri”
porumb_1.png

Membrii Consiliului Asociației Forța Fermierilor și ministrul Agriculturii au discutat, timp de două ore, principalele probleme cu care se confruntă acum agricultorii moldoveni. ”Am abordat mai multe subiecte. Principala problema este seceta catastrofală care poate falimenta mii de fermieri mici și mijlocii din zonele rurale. Iar în locul lor vin agroholdinguri, controlate din ofshoruri, care prin politica lor distrug satele noastre. Forța Fermierilor a cerut accelerarea procesului documentării câmpurilor afectate de seceta, organizat sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, după care insistăm asupra introducerii stării de urgență în agricultură”, a menționat Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor.
Potrivit lui Slusari, introducerea stării de urgență ar permite ”adresarea către partenerii externi pentru a obține resurse financiare de sprijin pentru fermierii afectați, amânarea plăților agricultorilor afectați (fără calcularea penalităților) față de bănci, furnizorii de inputuri, proiectele internaționale și alți creditori, introducerea unor facilități fiscale pentru producătorii agricoli afectați”.
La întrevederea cu ministrul Agriculturii, fermierii au vorbit despre necesitatea restabilirii funcționalității sistemelor de irigare, sporirea accesului fermierilor la apele de suprafață, scutirea de taxe și penalizări pentru prelungirea termenului de rambursare a creditelor acordate fermierilor afectați de secetă.
De partea sa, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a menționat că până vineri vor fi luate mai multe măsuri pentru a ajuta agricultorii. ”Suntem în strâns dialog cu toate autoritățile publice pentru a reuși în timp optim transmiterea a șapte sisteme de irigare în folosință către Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații. Totodată, în următoarele zile voi avea o întrevedere cu reprezentanții instituțiilor financiare pentru a conveni asupra amânării anumitor plăți ale producătorilor agricoli. Astfel, în contextul excepțional, până la final de săptămână vom purta discuții și consultări cu toate instituțiile relevante și vom anunța despre pașii imediați ce vor fi parcurși pentru a diminua efectele secetei. Totodată, în prezent avem întrevederi cu partenerii externi în scopul obținerii unor linii noi de finanțare menite să fortifice activitățile agricole”, a declarat ministrul Agriculturii.
Precizăm că, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o nouă avertizare hidrologică de secetă și a îndemnat populația, dar și agenții economici să consume rațional resursele de apă. Meteorologii moldoveni susțin că, în lipsa precipitațiilor și a temperaturilor ridicate, în intervalul 19-26 iulie, în râurile R.Moldova se menține scurgere scăzută a apei și constituie în râul Nistru, 30-40 la sută sub media multianuală a lunii iulie (cod galben), în râul Prut, 15-30 %, iar în râurile mici, 10-20 % sub media multianuală a lunii iulie (cod portocaliu).