Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bruxelles propune reducerea cu 15% a energiei în UE

p021791001002-918555.jpg

gaz Rusia
Pentru moment ar fi vorba doar despre reduceri voluntare de consum
Sursa imaginii: 
European Union

Comisia Europeană a propus în 20 iulie reducerea cu 15% a consumului energetic în statele membre UE ca răspuns la șantajul energetic al Moscovei. Restricțiile s-ar aplica în perioadă august 2022-aprilie 2023.

Bruxelles își rezervă dreptul de a impune acest tip de austeritate în caz de nevoie, se precizează în propunere. „Situația este suficient de gravă pentru a invoca articolul 122 ( al Tratelor UE ndrl) a explicat Comisia Europeană. 

Pentru moment ar fi vorba doar despre reduceri voluntare privind consumul de energie, care să fie aplicate la scară națională, de fiecare stat membru. 

Vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a expus aceste eforturi pe care europenii ar trebui să le facă pentru a proteja consumatorul și economia de o eventuală criză. 

Timmermans a menționat în trecere renunțarea la iluminarea vitrinelor magazinelor, ale holurilor instituțiilor, despre scăderea temperaturii ambiente în birouri iarna și despre încurajarea reducerii consumului casnic de energie. 

Toate acestea pot ajuta, dar este limpede că industria europeană este marele energofag și în acest domeniu foarte puține reduceri de consum sunt posibile. Comisia spune că a lansat un dialog cu industria în acest sens. 

Anunțul Comisiei Europene a venit cu o zi înainte de ziua fatală de 21 iulie când Europa va afla dacă Rusia o va mai alimenta sau nu energetic. Livrările catre UE prin gazoductul Nordstream au fost oprite în urmă cu peste zece zile pentru reparații. 

Partenerii Rusiei nu cred această explicație.  

Frans Timmermans a precizat de altfel că planul actual de reducere a consumului  este un răspuns politic la practica Rusiei de a folosi energia ca armă politică.

De la începutul războiului din Ucraina, UE a încercat să se protejeze de o eventuală oprire totală a aprovizionării cu energie din Rusia. Bruxelles a impus statelor membre o măsură de prevenire care cere ca stocurile energetice naționale să se afle la peste 80% în lunile premergătoare iernii. 

Acum stocurile UE se află în la 64% , a precizat președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. 

Intre timp, UE a accelerat pregătirile pentru diversificarea surselor de aprovizionare energetică ca și o tranziție spre o energie diferită, poate chiar „verde”. Aprovizionarea din surse alternative este în creștere cu 75% comparativ cu anul trecut. 

Statele baltice și Polonia spun că se pot acum lipsi total de gazul rusesc, dar acesta nu este și nu va fi în curând cazul Germaniei, al Italiei şi nici chiar al Franței.