Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cresc dobânzile și în zona euro. 81 de bănci centrale au mărit dobânda-cheie, anul acesta pentru a lupta cu inflația

grafic_crestere.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Banca Centrală Europeană (BCE) a crescut dobânda-cheie la euro la 0,50%, prima indexare din ultimii 11 ani și cea mai mare din anul 2000. Creșterea era de așteptat, fusese anunțată încă de luna trecută de către oficiali BCE, dar pasul de creștere este mai mare decât anticipau analiștii.

În afară de mișcarea dobânzii, BCE a prezentat și un instrument financiar care va convinge piețele să nu mărească agresiv costurile de împrumut pentru economiile vulnerabile din zona euro. Banca Centrală Europeană vrea să evite ceea ce s-a întâmplat în anul 2012, atunci când dobânzile au urcat spectaculos pentru unele state din zona euro.

Christine Lagarde, președintele BCE, a declarat ieri că se așteaptă ca inflația în zona euro să rămână ridicată pentru o perioadă. Banca Europeană este ultima instituție financiară importantă care începe creșterea dobânzilor, iar cu această ocazie analiștii observă că au trecut opt ani în care dobânzile au fost zero.

Rezerva Federală s-a grăbit. Cu mai mult curaj a declanșat creșterea dobânzii încă de la începutul acestui an și acum se află în intervalul cuprins între 1,50% și 1,75%, ceea ce înseamnă, după cum se poate vedea cu ochiul liber, de trei ori mai mult decât rata europeană.

De asemenea, Banca Angliei a început încă din primăvara acestui an să crească dobânda.

Desigur, nici BCE, nici Rezerva Federală americană nu se vor opri. Dar, oficialii europeni nu au dat, deocamdată, repere cu privire la ritmul de creștere pe care îl vor aplica dobânzii de politică monetară.

Oficialii BCE au vorbit despre un așa-numit instrument de protecție a transmiterii dobânzilor. Au fost prezentate și câteva repere privind utilizarea așa-numitului instrument financiar. Astfel, toți membri zonei euro sunt eligibili, iar Consiliul Guvernatorilor va decide dacă se utilizează pârghia financiară în funcție mai mulți indicatori și luându-se în considerare respectarea regulilor fiscale de la nivel european. Aici, probabil că este vorba despre condițiile impuse prin tratatele fiscale europene.

La prima vedere, așa-numitul instrument financiar de protecție seamănă cu programul de achiziție de obligațiuni practicat ani de zile de BCE și este menit să intervină pe piețele financiare în cazul în care dobânda de finanțare a unui stat din zona euro crește prea repede, dar, în principiu, BCE va încerca să folosească aceste pârghii doar atunci când este strict necesar.

Sunt 80 de bănci centrale din întreaga lume, plus BCE, care au crescut dobânzile anul acesta în încercarea de a lupta cu inflația. În zona euro, inflația anuală a ajuns la 8,6%, un nivel fără îndoială ridicat.

Posibilă creștere a euro

Va fi de urmărit și evoluția monedei euro, pentru că experiența de până acum arată că o creștere a dobânzii-cheie aduce cu sine și o întărire a monedei europene în raport de dolarul american. Deja, moneda americană este foarte aproape de paritatea cu euro, dar, decizia de ieri a BCE va atrage investitorii și către euro, ceea ce ar putea să ducă la o creștere a monedei europene.

Desigur, acest lucru se va întâmpla doar dacă piețele financiare vor reuși să facă abstracție de o parte din crizele multiple care frământă zona euro, Uniunea Europeană și economia globală. Cea mai nouă dintre ele este situația politică din Italia.

Este clar că BCE a intrat și ea în hora creșterii dobânzilor. Inflația este o realitate pe care nicio bancă centrală nu o poate ignora. Cu excepțiile care confirmă regula și anume Elveția, Japonia și Danemarca, care au rămas cu dobânzi mai mici decât zero.

Dobânzile vor crește și în zona euro, la fel ca în Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie. În statele Uniunii Europene aflate în afara zonei euro, băncile centrale au dus deja rata dobânzii-cheie la niveluri ridicate.

De fapt, așa-numita normalizare a politicii monetare va avea un efect direct asupra consumatorilor, persoane fizice sau juridice, și anume o creștere a dobânzilor.

 
Rubrica Economia Reală din 22 iulie 2022