Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Avem o găleată de apă pe rîuri și noi vrem să o folosească toți!" (Ministrul Agriculturii)

petre_daea.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Petre Daea

Petre Daea recunoaște că seceta pedologică a afectat toate solurile din România. Cu toate acestea, ministrul Agriculturii nu va declara starea de calamitate. În interviul acordat pentru RFI România Petre Daea declară că doar se constată starea de calamitate, pentru că există suprafețe bune ca vegetație și suprafețe care au dispărut.Cât privește recoltele din acest an, Petre Daea spune că fermierii sunt liberi să vândă unde vor pentru a-și recupera cheltuielile.

”În momentul în care nu ai apă, când Dunărea nu are apă și nu există apă pe râuri..., avem o găleată de apă acum pe râuri și noi vrem să o folosească toți. Nu putem acest lucru, natura ne-a pus într-un spațiu din acesta restrictiv, pe care, evident, îl vom gestiona.

Ieșim din această situație grea și vă spune omul Daea cu misiunea pe care o are la această dată și sunt sigur că depășim aceste momente pentru că am argumentele faptelor din teren.

Fermierii nu se opresc din activitate, le introducem în confortul lor financiar posibilitățile de a accede la fondurile europene și aici mă gândesc la Planul Național Strategic pentru că și astăzi am discutat unde am stabilit, alături de un miliard 500 de milioane de euro, care sunt din bugetul statului, încă 500 de milioane de euro pentru 2023 -2027, dar acestea nu se fac mâine”.

În ce procent este afectată suprafața agricolă a României de seceta pedologică?

Seceta pedologică există pe toate solurile din România, însă efectele, efectele asupra plantelor este diferit.

Dar dacă ne referim pe regiuni...

De exemplu, situația cea mai grea este în partea de Est și de Nord a țării, în Sudul Moldovei, și o iau la rând, cu județele Brăila, o parte din Brăila pe suprafața care nu poate fi irigată. Galați, Vrancea, Vasluiul, Iași, Botoșani, Neamț, Bacău, Buzău.

Dacă comparăm gradul acesta de afectare, cele mai afectate culturi sunt pe teritoriul județelor Vrancea, Buzău și Galați. Partea de nord e afectată și suprafața și aici, în mod deosebit, culturile de prășitoare, culturile de porumb și de floarea soarelui.

În partea de vest a țării am putut vedea la fața locului zece județe, începând cu Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin. Lucrurile aici sunt diferite, de la o parcelă la o parcelă, de la o cultură la o cultură. Sunt culturi normale și cu producții care promit, deși sunt în afara perimetrului irigabil, pentru că nu sunt sisteme de irigații decât pe suprafețe mici, în sisteme cu dotare restrânsă nouă. Nu avem în sistemele din sudul țării, dar și aici avem afectare în diferite grade.

Veți declara starea de calamitate?

Nu, noi acum facem ceea ce ne spune legea, constatăm o calamitate ca atare. Vedem la fața locului situații diferite. Adică vedem suprafețe care sunt bine din punct de vedere al vegetației și suprafețe care au dispărut. De aceea, abordarea o facem diferit pe parcelă cu parcelă.

Luăm măsurile care se impun. Calculăm pierderile respective, întocmim dosarele în așa fel încât fermierii să aibă aceste documente care să fie opozabile, în condițiile în care au făcut apel la surse de finanțare de la partenerii de afaceri. Sau să beneficieze, evident, de subvenție, pentru că se știe foarte bine că în această perioadă se desfășoară în teren verificarea și trebuie să se facă rapoartele de verificare care susțin și îi validează dreptul de a primi subvenții.

Vorbim de irigații, dar cei de la Îmbunătățiri Funciare din 89 până astăzi doar au privit cum se fură...

Nu, nu, nu, cei de la Îmbunătățiri Funciare, din nefericire, nu am acordat o atenție cuvenită. Noi spunem că suntem deopotrivă acum și martori, dar în același timp și cei care am lăsat la voia întâmplării ceea ce România a făcut.... Știți foarte bine după 1989 ce s- a întâmplat, aceste canale au fost de prăduit. În fel și chip, stațiile au fost devastate. Au fost perioade când am început să realizăm acest program de reabilitare a sistemului de irigații. Din nefericire, nu am făcut ce trebuie în fiecare an.

Vedem acum că prețurile alimentelor cresc de la o zi la alta. O să dăm mult mai mulți bani pe mâncare?

În primul rând, avem ce mânca, chiar și în condițiile acestea grele nu se pune problema că nu vom avea ce mânca. Am recoltat peste 75% din suprafața de grâu a României. Nu este corect așa... să anunțăm producția decât atunci când o trece, fie ca ultima mașină pe cântar, deși avem asigurată producția sub cheie.

Blocați exporturile de cereale aici?

O asemenea întrebare pentru mine are un singur răspuns: Eu nu blochez nimic, pentru că nu e vorba de blocaj aici. Eu analizez și analizăm toți în fiecare zi și informăm conducerea țării despre măsurile pe care le-am luat și le luăm în continuare.

Noi avem obiectivul foarte clar să recoltăm întreaga suprafață, să pregătim terenul pentru însămânțarea culturilor de toamnă, în așa fel încât să începe anul agricol bun în condiții foarte grele.

România are necesarul de hrană. Iar fermierii au libertatea de a-și valorifica producția în așa fel încât să-și recupereze cheltuielile pe care le-au făcut în condiții foarte grele, ca să poată să meargă mai departe în succesiunea lucrărilor pentru anul agricol următor.