Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Otilia Nuțu: Dacă UE rămâne unită, poate dicta termenii în care va achiziționa gazul rusesc

otilia_nutu_ue_gaz_rusesc.jpg

Vor reduce europenii consumul de gaze cu 15%?
Vor reduce europenii consumul de gaze cu 15%?
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Uniunea Europeană poate dicta condițiile în care va achiziționa în perioada următoare gazele din Rusia, dacă rămâne unită. Iată ce crede experta în energie Otilia Nuțu, de la Expert Forum, care comentează recomandarea Comisiei Europene ca statele membre să reducă voluntar cu 15% consumul de gaze.

Otilia Nuțu spune la RFI că există o alternativă mult mai bună la propunerea CE de reducere cu 15% a consumului de gaze: ”La noi, probabil, oricum, am fi ceva mai puțin afectați decât alte țări, pentru că avem și producția internă, însă ceea ce mă îngrijorează destul de tare este faptul că s-a pierdut din vedere complet la nivelul întregii Uniuni Europene un lucru care era foarte clar acum o lună sau două luni și anume faptul că totuși, Rusia nu-și poate permite să taie chiar așa tot gazul pe care ar urma să-l livreze Uniunii Europene până la sfârșitul anului. Dacă ne uităm la situația din interiorul Rusiei, vom vedea că ei, după ce s-a redus deja consumul european cu circa 30 de miliarde de metri cubi pentru tot anul 2022 față de 155 de miliarde de metri cubi anul trecut, acum doar din tăierile făcute până acum, consumul nostru ar fi undeva pe la 120 de miliarde de metri cubi. La fel, Rusia nu poate să exporte în alte părți decât în UE mai mult decât a făcut-o anul trecut, când a exportat ceva mai puțin de 80 de miliarde de metri cubi. Nu mai are unde să stocheze, să înmagazineze în depozitele de înmagazinare mai mult decât capacitatea maximă și în același timp și consumul intern foarte probabil va fi scăzut. În alte cuvinte, Rusia nu are cum să taie în continuare, mai mult decât a făcut-o până acum, cantitățile de gaz pe care le-ar livra către UE. Lucrul acesta este foarte important, pentru că în acest moment, dacă UE rămâne unită, practic, poate să dicteze chiar termenii în care va achiziționa de acum încolo gazul rusesc, inclusiv în contractele actuale”.

Ea amintește că ”se discuta astă primăvară despre posibilitatea introducerii unui plafon de preț pentru gazul rusesc, lucru care acum se pierde din vedere, pentru că pur și simplu toată lumea a intrat în panică (...), însă cred că dacă vom reveni la acea idee, să impunem un plafon de preț pentru gazul rusesc, poate undeva la nivelul anului 2020, asta pe de o parte ar ține unită toată UE, adică nu ar mai exista țări și companii care să iasă din front și să încerce să negocieze condiții separate, pentru că nu ar putea obține niște prețuri mai bune sau niște cantități mai sigure și în același timp, trebuie făcut un mecanism de solidaritate poate ceva mai bun decât ce avem până acum, în sensul că dacă Gazprom continuă acest joc pe care l-a făcut până acum, să reducă câteva zile sau pentru unii consumatori mai mici livrările de gaze, celelalte state membre să poată interveni imediat”.

 
Otilia Nuțu, despre reducerea cu 15% a consumului de gaze