
Economie
Încrederea. În economie, dacă încredere nu e, nimic nu e
oameni_de_afaceri.jpg

Cifrele sunt mai puțin importante. Esențial este că încrederea antreprenorilor și managerilor germani a scăzut semnificativ, în această lună.
Indicele Ifo este realizat de Institutul de Cercetări Economice al Universității din München și este publicat lunar începând cu anul 1980. Indicele utilizează un panel vast de companii din sectoare extrem de diferite, este recunoscut de analiștii piețelor și arată evoluția așteptată a celei mai mari economii europene, precum și starea de spirit a antreprenorilor și managerilor companiilor germane. De fapt, în principiu, indicele Ifo arată nivelul de încredere pe care îl au managerii companiilor în evoluția viitoare a economiei germane.
De altfel, prin metodologia de realizare a indicelui fiecare firmă care face parte din panelul selectat răspunde la un chestionar care arată situația actuală, dar și așteptările privind evoluția în următoarele șase luni a principalilor indicatori ai companiei.
Desigur, institutul german nu este singurul care face astfel de studii. Din Statele Unite ale Americii, până în Uniunea Europeană, toată lumea publică prognoze cu privire la evoluția economiei, fie că ele vin de la conducători de firme sau de la consumatori. Acum, însă, scăderea indicelui Ifo atrage atenția.
De unde vine pesimismul managerilor germani?
Analiza oferă câteva explicații: inflația ridicată și incertitudinile în privința aprovizionării cu gaze sunt principalele îngrijorări. De altfel, șeful Camerei de Comerț germane a declarat la postul de televiziune ZDF că regretă că rezervele de cărbune vor fi activate abia începând cu luna octombrie și nu mai devreme. Totodată, temperaturile ridicate au făcut ca nivelul principalelor fluvii să scadă, ceea ce a dus la o reducere a tranzitului de mărfuri pe Rin, o cale navigabilă pe care se transportă anual milioane de tone de produse.
Pe ramuri, indicele de încredere arată astfel: în industrie, indicatorul se prăbușește, toate sectoarele contribuind la această evoluție. Pesimismul a revenit și în industria hotelieră, după ce sectorul își revenise o dată cu ridicarea restricțiilor legate de pandemie. Și în comerț, indicele a scăzut. Concluzia este că Germania se află în pragul recesiunii.
Și în România se realizează sondaje de opinie în rândul managerilor. Cel mai recent, din luna iunie, este foarte optimist, în sensul că managerii din toate domeniile, industrie, comerț, servicii și construcții, cred că vor avea o creștere a vânzărilor, în următoarele trei luni. Ne putem întreba de unde vine optimismul atât de pronunțat al managerilor români? Este greu de explicat.
Dar, toate aceste sondaje, indiferent de țara unde au loc se referă la încredere. Încrederea este sentimentul care mișcă piețele și duce în sus economia. Dacă managerii companiilor au încredere că în următoarele șase luni vor primi comenzi pentru produsele pe care le fabrică, dacă au încredere că mărfurile lor vor fi cumpărate de consumatori, atunci antreprenorii vor fi gata să dezvolte producția, să facă investiții și eventual să angajeze forță de muncă. Încrederea poate „scoate o economie din groapă”, respectiv din recesiune și o poate readuce în zona creștere. Încrederea schimbă tendințele negative ale piețelor financiare.
Lipsa încrederii, dimpotrivă, poate adânci căderea economiei și poate transforma o recesiune ușoară într-una mai adâncă. Nu este neapărat cazul acum, dar, semnalele care arată că managerilor germani le-a scăzut încrederea în evoluția economiei ar trebui să provoace îngrijorare. Cum se spune, în economie dacă încredere nu e, nimic nu e.