
Economie
Valoarea rețelelor sociale și goana după utilizatori. Cantitate, mai puțină calitate
elon_musk.jpg

De asemenea, Elon Musk este binecunoscut pentru modul în care reușește să manevreze piața criptomonedelor, orice anunț al omului de afaceri pe rețelele sociale provocând tranzacții pe piețele monedelor virtuale.
În această primăvară, Musk s-a aflat din nou în centrul atenției prin intenția sa de a cumpăra rețeaua Twitter. Entuziasmul inițial al suporterilor omului de afaceri s-a volatilizat destul de repede. În luna mai, businessmanul american a anunțat că suspendă achiziția rețelei sociale din cauza suspiciunilor legate de numărul mare de conturi false. Acțiunile companiei Twitter au scăzut imediat cu 20%. În luna iulie, Elon Musk a anunțat că renunță la preluarea rețelei sociale.
Dosarul Elon Musk-Twitter pune în discuție o temă actuală, dar mai puțin dezbătută. Profesorul Anne Jeny definește tema în publicația „La Tribune”: activele necorporale și evaluarea acestora într-o afacere. Mărcile, brevetele de invenții, numărul de utilizatori ai unei rețele sociale, dificil de evaluat, joacă un rol esențial în achiziția unei companii de tehnologie.
Active clasice, active necorporale
Este foarte clar că forța și valoarea unei rețele sociale sunt date de un indicator specific și anume numărul de utilizatori. Din punct de vedere juridic și al business-ului, activele necorporale, care sunt mărcile, brevetele, tehnologiile, know-how-ul, contribuie semnificativ la crearea de valoare pentru companiile care le dețin.
Diferența dintre activele clasice și cele necorporale este că indicatorii economici sunt raportați transparent către piețe, în timp ce valoarea activelor necorporale este mai discretă și ea poate fi vizibilă în cazul unei achiziții, așa cum a fost cazul Twitter.
Activele necorporale pot juca un rol major într-o tranzacție, în sensul că firma cumpărătoare poate dori să achiziționeze o companie tocmai pentru a controla o marcă sau o tehnologie deținută de firma preluată. Dar, spune Anne Jeny, informațiile despre activele necorporale sunt importante pentru analiștii financiari.
Expertul francez dă și un exemplu: achiziția Skype de către eBay. La realizarea tranzacției, acționarii eBay nu au știut un lucru esențial și anume că o bună parte din brevetele programelor utilizate de compania Skype nu erau deținute de aceasta. Dacă ar fi știut, prețul tranzacției ar fi fost mult mai mic decât cele 2,6 miliarde dolari plătite.
O altă tranzacție interesantă a fost preluarea WhattsApp de către Facebook. La momentul achiziției, prețul plătit a avut următoarea structură: patru miliarde de dolari cash, acțiuni în valoare de 12 miliarde de dolari și alte tipuri de acțiuni (distribuite angajaților WhattsApp) în valoare de trei miliarde de dolari. Creșterea prețului acțiunilor Facebook, după preluarea WhattsApp, a validat tranzacția, dar a și mărit prețul de cumpărare până la un total de 22 miliarde dolari.
Specialiștii se întreabă: dacă activele necorporale sunt atât de importante, nu ar fi normal să existe informații mai multe și mai transparente despre ele? Desigur, întrebarea este retorică.
Publicul larg trebuie să înțeleagă că în cazul rețelelor sociale numărul utilizatorilor este esențial. Chiar dacă de multe ori nu recunosc, managerii fiecărei rețele sociale sunt în căutare de cât mai mulți utilizatori. Aceștia dictează, în cele din urmă, valoarea companiei și chiar nivelul veniturilor încasate. Calitatea utilizatorilor și a dezbaterilor din rețea este o cu totul altă temă, mai complicată. Ceea ce, însă, trebuie să știe utilizatorii este că, în ultimă instanță, ei dau valoarea unei rețele sociale și implicit a companiei.