Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Republica Moldova și Ucraina, conectate la Rețeaua Transeuropeană de Transport a UE

tiruri.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Comisia Europeană a propus prelungirea a patru coridoare de transport până în Ucraina şi Republica Moldova pentru a îmbunătăți conectivitatea de transport dintre aceste două ţări şi UE. Cele patru coridoare vor fi extinse pentru a include puncte cheie precum Lvov, Kiev, Chișinău și porturile Mariupol şi Odesa. 

”Este o veste bună pentru cetățenii ucraineni și moldoveni. Aceste coridoare vor facilita schimburile economice şi vor duce la crearea de conexiuni de transport mai bune. În plus, propunerea Comisiei vizează ca noile linii de cale ferată care sunt construite în ţările membre UE, care au o graniţă terestră cu Ucraina şi Republica Moldova, să fie construite pe baza ecartamentului standard european”, afirmă eurodeputatul român, Siegfried Mureșan, președintele delegației UE la Comitetul Parlamentar de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană.

De asemenea, Comisia Europeană a propus scoaterea Rusiei şi Belarusului de pe harta coridoarelor Rețelei Transeuropene de Transport a Uniunii Europene întrucât cooperarea cu aceste state nu mai este în interesul Uniunii Europene, având în vedere contextul actual.

Rețeaua Transeuropeană de Transport este un proiect de investiții în desfășurare al Uniunii Europene ce prevede crearea unei rețele complete de transport auto, feroviar și naval. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre conectarea R.Moldova la Rețeaua Transeuropeană de Transport a UE