Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Agriculturii, Petre Daea estimează că pâinea va costa mai mult în acest an

bread-ga8e72689d_1920.jpg

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, estimează că pâinea va costa mai mult în acest an, chiar dacă fermierii nu vor să impună preţuri mari.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, estimează că pâinea va costa mai mult în acest an, chiar dacă fermierii nu vor să impună preţuri mari.
Sursa imaginii: 
Sabine Schulte / Pixabay

Cu ocazia unei întâlniri cu fermieri din judeţul Bistriţa-Năsăud, Petre Daea a spus că fermierii nu vor să impună aceste preţuri mari. Dar, potrivit ministrului, fermierii vor vinde grâul la un preţ majorat pentru a putea să îşi acopere cheltuielile dar şi pentru culturile următoare.

Ministrul Agriculturii a mulţumit fermierilor pentru efortul din acest an şi a reiterat faptul că producţia de grâu obţinută acoperă necesarul intern şi permite inclusiv exportarea unor cantităţi. Recoltatul grâului s-a încheiat în România, întreaga producţie este înmagazinată, a mai declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea. Cu toate acestea, Ministrul Agriculturii nu a precizat care este producţia de grâu obţinută în acest an, motivând că ar putea influenţa piaţa având în vedere situaţia specială din Ucraina şi din bazinul Mării Negre. În ceea ce priveşte calitatea grâului din acest an, Petre Daea a precizat că "grosso modo este este un grâu bun", adăugând că în anii secetoşi, de regulă, indicii de calitate sunt mai ridicaţi. Anul trecut, România a ocupat locul patru în Uniunea Europeană din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu grâu, cât şi al producţiei, după Franţa, Germania şi Polonia, cu 2,175 milioane hectare, respectiv 10.433.800 tone.