Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


60% din IMM-URI vor face concedieri din cauza suprataxării muncii part-time

female-taxpayer-forgot-submit-tax-return.jpg

60% din IMMuri vor concedia angajatți din cauza suprataxării
60% din IMMuri vor concedia angajatți din cauza suprataxării
Sursa imaginii: 
Freepik.com

Acestea sunt datele unui condaj realizat de Consiliul Național pentru IMM-uri.  Începând de astăzi, 1 august, pentru persoanele care lucrează 2 ore, angajatorii trebuie să le plătească taxele ca și cum acestea ar lucra 8 ore cu salariul minim pe economie.

Deși există anumite excepții, măsura afectează puternic unele categorii care chiar muncesc 2 ore, precum cei care se ocupă de curățenie, anumiți angajați de la mentenanță sau bone.

Sondajul Consiliul Național pentru IMM-uri, realizat în perioada 25-28 iulie, arată că aproapre jumătate - 47,% dintre societățile care vor recurge la concedieri, vor renunța la toți angajații part time. Peste un sfert vor da afara 1 angajat, iar 22% vor concedia între 2 și 5 angajati.

Cum arată companiile afcetate?

Microîntreprinderile au  până la 9 salariaţi şi cifră de afaceri anuală netă sau active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;

Întreprinderi mici au între 10 şi 49 de salariaţi şi cifră de afaceri de până la 10 milioane euro. La întreprinderi mijlocii lucrează între 50 şi 249 de salariaţi pentru o cifră de afaceri de până la 50 milioane euro.