Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport FMI: Șapte factori care afectează economia mondială

fmi.jpg

Sursa imaginii: 
Dado Ruvic/Reuters via RFI

Fondul Monetar Internațional a avertizat că există șapte factori care afectează așteptările de creștere economică, precizând că, în cel mai rău caz, creșterea economică globală va fi redusă la 2% în 2023, cel mai scăzut nivel din ultimii cincizeci de ani.

  1. Războiul din Ucraina

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, livrările de gaz rusesc în Europa au scăzut la 40% față de nivelul din 2021.

Guvernele din Uniunea Europeană au acuzat Moscova că a redus livrările pentru a răspunde sancțiunilor impuse de Occident.

FMI estimează că livrările de gaze vor scădea în continuare.

Dacă Moscova ar opri toate exporturile, inflația ar crește și dezvoltarea economică europeană s-ar reduce.

  1. Inflația

Tot din cauza crizei din Ucraina, prețurile la alimente și carburanți au crescut brusc, ducând la inflație. Guvernele au reacționat prin creșterea costurilor împrumuturilor, în încercarea de a încetini cererea.

Pericolul este reprezentant de faptul că economia va stagna, deoarece prețurile continuă să crească, iar salariile rămân la același nivel.

De asemenea, o posibilitate ar fi apariția a ceea ce economiștii numesc „spirale salarii-preț”, deoarece rata scăzută a șomajului ar putea determina angajații să ceară salarii mai mari.

  1. Recesiune

„Riscul de recesiune este foarte ridicat pentru anul 2023”, se arată în ultimul raport al FMI.

Mai multe bănci centrale au majorat recent ratele dobânzilor în încercarea de a încetini cererea. Dar, dacă nu ajung la echilibrul dorit și fac împrumuturile mult prea scumpe, clienții pur și simplu nu vor mai cumpăra, iar economia se va bloca.

  1. Datoria guvernamentală

În timp ce împrumuturile devin mai scumpe, iar creșterea economică încetinește, guvernele din statele cu economie dezvoltată pot spera că vor face față situației, consumatorii cheltuindu-și economiile.

În cazul statelor cu economie în curs de dezvoltare, unde ar putea apărea un exod al capitalului străin de investiții, situația este mult mai complicată și ar putea determina deprecierea a mai multe monede naționale, deoarece prețurile la alimente și carburanți continuă să crească.

FMI estimează că 60% din statele cu venit redus sunt deja „expuse unui risc ridicat de criză a datoriei guvernamentale”.

  1. China

Lupta permanentă a Chinei pentru a limita epidemia Covid continuă să aibă un impact negativ asupra economiei globale.

Sectorul imobiliar chinez continuă să provoace îngrijorare din cauza nivelului ridicat de îndatorare al unora dintre liderii de pe piață.

Spre exemplu, compania Evergrande s-a chinuit să plătească dobânzile datoriile aferente, estimate la 300 de miliarde de euro. Cel puțin alte zeci de companii imobiliare din China se confruntă cu dificultăți asemănătoare.

În China, numărul vânzărilor de locuințe a scăzut timp de 11 luni consecutive, ducând la reducerea nivelului sectorului economic cheie.

  1. Instabilitate socială

„Creșterea prețurilor la alimente și energie va determina cu siguranță agitație”, avertizează raportul FMI.

Spre exemplu, Franța se poate aștepta să vadă forțele sindicale nemulțumite, iar oponenții politici ai unui guvern nepopular care nu deține majoritatea parlamentară absolută să încerce să profite de creșterea continuă a prețurilor la alimente și carburanți.

  1. Fragmentarea

Fondul Monetar Internațional avertizează că războiul din Ucraina a dus la fragmentarea politică mondială și a creat blocuri geopolitice care nu mai acționează împreună fără probleme.

Astfel, plățile transfrontaliere și schimburile valutare devin mai dificile.

Poate cel mai rău dintre toate este faptul că diminuarea cooperării multilaterale între blocurile geopolitice ar putea duce la mai puține interacțiuni cu privire la schimbările climate, agravând astfel criza alimentară, avertizează FMI.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI