Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vicepremier moldovean:”Cetățenii vor avea căldură la iarnă, în pofida riscurilor sistării livrărilor de gaze naturale”

297267960_382107917402153_7994164577219270808_n.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Andrei Spînu

”Cetățenii vor avea căldură la iarnă, în pofida riscurilor de sistare a livrările de gaze naturale în contextul războiului din Ucraina sau a mai multor necunoscute legate de contractul cu Gazprom”, declară vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, precizând că Guvernul de la Chișinău analizează posibile scenarii privind reducerea livrărilor de gaze. Totodată, oficialul moldovean vorbește despre mai multe acțiuni ce urmează a fi întreprinse de autorități, în ajunul sezonului de încălzire. Între timp, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să aprobe, în această săptămână, noi tarife pentru gazele naturale.

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Guvernul ia în calcul trei posibile scenarii legate de reducerea livrărilor de gaze naturale. Mai exact, vorbim de 35 sau 50 la sută, chiar rezilierea contractului de către concernul rus Gazprom.”Sunt analizate trei scenarii cu probabilități de limitare a furnizării gazelor naturale. În proporție de 35 la sută, cum a fost în octombrie anul trecut, de 50 la sută de limitare a livrărilor de către Gazprom și 100%, adică sistarea integrală a contractului între Gazprom și Moldovagaz”.

Totodată, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale dă asigurări că la iarnă toți cetățenii vor rămâne conectați la gaz, electricitate și căldură. Iar în acest sens, autoritățile întreprind o serie de măsuri pentru pregătirea de sezonul rece 2022-2023. ”Indiferent de situația la nivel regional, nimeni nu va fi deconectat de la gaz, electricitate sau căldură. Însă, trebuie să conștientizăm că va trebui să economisim, să identificăm combustibil alternativ de încălzire, să avem gospodăriile asigurate cu lemne, cărbune și să oferim compensații celor care au nevoie”, a mai precizat vicepremierul Andrei Spînu, într-o conferință de presă.

Precizăm că, au fost lansate consultări publice pe marginea hotărârii Guvernului privind aprobarea unor măsuri de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice. ”A fost aprobată legea privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Acest Fond va permite acordarea în factură a compensațiilor lunare pentru consumul de gaze naturale, energie electrică și energie termică. La fel cum am făcut anul trecut, vom face și anul acesta. Oamenii care au nevoie cel mai mult vor primi ajutor în factură. Am semnat un Acord de împrumut cu BERD în valoare de 300 mln euro. Avem rezerve financiare pentru a putea face față unor situații extreme. Suplimentar, trebuie să ne mobilizăm cu toți pentru a reduce din consum acolo unde este posibil. Ne propunem o reducere voluntară de minim 15% din consumul de gaz, așa cum fac toate ţările din Uniunea Europeană. Am aprobat legea privind obligativitatea creării stocurilor strategice de gaze naturale”, continuă oficialul de la Chișinău.

Din acest an, R.Moldova își va face stocuri de gaze, mai spune vicepremierul. În prezent, țara are în stocuri 24 mln m3. ”Ne așteaptă o iarnă complicată, cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei și cu foarte multe necunoscute referitor la contractul cu Gazprom, în această iarnă, toți vom avea căldură în casă. Ne pregătim de scenariile în care unele întreprinderi trec pe sursele alternative de energie”.

”Am dispus ca autoritățile publice centrale și locale, instituțiile publice, societățile pe acțiuni cu capital de stat și întreprinderile de stat să fie conectate sau reconectate, până la începerea sezonului de încălzire 2022-2023, la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din mun. Chișinău și Bălți. Totodată, am început achiziția de păcură în rezerva de stat pentru Termoelectrica. Ne-am conectat la rețeaua de europeană de transport al electricității ENTSO-E și am diversificat sursele de achiziționare a electricității. Din luna mai, 30 la sută din electricitate este cumpărată din Ucraina. Toată Europa trece prin greutăţi. Da, ne așteaptă o iarnă grea, dar suntem realişti şi precauţi, or, cum am avut grijă anul trecut ca facturile să nu fie un stres major, aşa vom proceda şi în acest an”, a conchis vicepremierul moldovean. 

Trebuie spus că, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică se convoacă, joi, în ședință pentru aprobarea noilor tarife pentru gazele naturale. Potrivit proiectului de aprobare a noilor prețuri reglementate aceastea ar urma să crească cu circa 27% sau cu aproximativ patru lei pentru un metru cub, scrie portalul Mold-street. Potrivit ANRE, prețul mediu de import inclus în calcul tarifelor este de 899 de dolari pentru o mie metri cubi. Acum o lună, Moldovagaz solicitase o creştere cu circa 45% a prețurilor la gaze.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre măsurile luate de autoritățile de la Chișinău, în contextul crizei energetice din R.Moldova