Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: ANRE a aprobat noi tarife la gazele naturale. Cât vor achita consumatorii casnici

appliance-2257_960_720.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay

La Chișinău, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședința de joi, noi tarife pentru gazele naturale. Astfel, prețul a crescut cu aproape 27 la sută sau cca 4 lei - de la 18,62 la 22,99  de lei (cu TVA inclus)  pentru un metru cub. Noile tarife au fost stabilite aplicându-se prețul mediu ponderat anual de achiziție al gazelor naturale, în mărime de 899,08 dolari/1000 m3.

Potrivit reprezentanților ANRE, ”în ultimele două luni, perioadă de la ultima ajustare a prețurilor reglementate, cotațiile gazelor naturale la bursele internaționale au urmat un trend accelerat de creștere, ca rezultat al reducerii fluxurilor de gaze din Federația Rusă spre continentul european, influențând în mod direct prețul prognozat de achiziție al S.A. Moldovagaz pentru perioada următoare”. 

”La determinarea prețului la gazele naturale furnizate de titularul de licență s-a ținut cont de următorii parametri: majorarea prețului mediu anual de procurare al gazelor naturale de la 696,0 $/1000 m3 la 899,08 $/1000 m3 (cu +29,2 %); evoluția cursului de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA prognozat pentru anul 2022, estimat la nivel de 18,58 lei/USD față de cursul de schimb mediu anual de 18,33 lei/USD inclus în prețul în vigoare (cu + 1,3 %)”.

Noile prețuri vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Acum o lună, Moldovagaz a solicitat o majorare a tarifului la gazele naturale de 29,48 lei pentru un metru cub.

Reprezentanții ANRE susțin că în luna septembrie, R. Moldova ar putea achita 1692 dolari pentru o mie de metri cubi de gaz față de 1458 de dolari cât plătește în august. 

Trebuie spus că, Republica Moldova este dependentă de importurile de gaze naturale. Practic 100% sunt livrate de compania rusă Gazprom. În același timp, Republica Moldova nu dispune de capacități de stocare a gazelor naturale. ”Deși, există în prezent un contract de furnizare a gazelor naturale pe un termen de cinci ani între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, în continuare persistă riscul privind rezilierea unilaterală a Contractului din cauza neexecutării auditului datoriilor financiare, astfel existând riscul ca în orice moment livrările de gaze naturale să fie limitate sau sistate. Totodată, există riscul lipsei unor surse (alternative) sigure și competitive de import a gazelor naturale, pentru achiziționarea acestora la prețuri rezonabile și transportul lor către Republica Moldova”, afirmă autoritățile.

Între timp, Guvernul de la Chișinău a propus un plan de acțiuni pentru prevenirea și atenuarea impactului crizei energetice, în caz de limitare a furnizării gazelor naturale. Printre măsuri - reducerea temperaturii agentului termic, sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte și ore online. Proiectul a fost supus consultărilor publice.

Vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, a dat asigurări că, cetățenii vor avea căldură la iarnă, în pofida riscurilor sistării livrărilor de gaze naturale. Guvernul ia în calcul trei posibile scenarii legate de reducerea livrărilor de gaze naturale. Mai exact, vorbim de 35 sau 50 la sută, chiar rezilierea contractului de către concernul rus Gazprom. ”Indiferent de situația la nivel regional, nimeni nu va fi deconectat de la gaz, electricitate sau căldură. Însă, trebuie să conștientizăm că va trebui să economisim, să identificăm combustibil alternativ de încălzire, să avem gospodăriile asigurate cu lemne, cărbune și să oferim compensații celor care au nevoie”, susține vicepremierul moldovean, Andrei Spînu.