Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia deschide duty free-uri doar pentru diplomați pentru a face rost de valută

set-euro-currency-bills-isolated.jpg

Rusia deschide duty free-uri doar pentru diplomați
Rusia deschide duty free-uri doar pentru diplomați
Sursa imaginii: 
Freepik.com

Ideea nu este nouă, astfel de magazine au existat în timpul Uniunii Sovietice sub numele de Beriozka, adică Micul Mesteacăn.

„Conform ordinelor emise de guvernul federal la sfârșitul lunii iulie, câteva dintre aceste magazine se vor deschide la Moscova și Sankt Petersburg, cu prețuri afișate în ruble, dolari americani și euro,” anunță publicația de limbă rusă Meduza, interzisă în Federația Rusă.

Duty Freeurile se adresează doar diplomaților, angajaților ambasadelor, consulatelor și organizațiilor internaționale, precum și familiilor acestora.  Scopul: acumularea de valută, scrie Meduza.

Ideea acestor magazine nu este nouă. În perioada comunistă, URSS a operat două lanțuri de magazine  de stat care vindeau mărfuri în schimbul valutei. Cunoscute sub numele de „Beriozka” (în traducere Micul Mesteacăn, n.r.,) magazinele vindeau bunuri de lux adesea indisponibile pe piețele sovietice tradiționale.

Un lanț era destinat cetățenilor sovietici care primeau o parte din salariu în valută străină sau primeau bani de la rude sau prieteni din străinătate.

Celălalt lanț a vândut bunuri doar străinilor și membrilor aparatului de partid.

În alte republici ale Uniunii Sovietice, existau de asemenea acest tip de magazine, dar s-au folosit diferite nume de „arbore național”. De exemplu, în Ucraina, comerțurile erau numite Castan sau Salcie în Belarus.

 
 
Tags: