Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mugur Isărescu: Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat

id198488_inquam_photos_george_calin.jpg

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Călin

Iată declarația guvernatorului băncii naționale, Mugur Isărescu cu ocazia prezentării raportului asupra inflației. „A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul ”, a spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu cu ocazia prezentării raportului asupra inflației. „Băncile s-au uitat și la ce se întâmplă în lume, la discuțiile despre foamete, despre celelalte dezechilibre.(...) Le transmit băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională,” a mai declarat Mugur Isărescu.

 

Inflația a ajuns la 15,1% în luna iunie, anunță Institutul Național de Statistică, o cifră mult peste prognoza din primăvară a BNR. Vineri, Banca Națională a crescut dobânda-cheie cu încă 75 de puncte de bază, de la 4,75% la 5,50%. Creșterea se va reflecta în ROBOR, indicator în funcție de care mulți români plătesc ratele la bancă.

„Dacă nu intervenea schema de plafonare am fi avut o inflație de 20%,” spune Mugur Isărescu.

Banca Națională a României prognozează o inflație de 13,9% în decembrie 2022, de 7,5% în decembrie 2023 și de 2,3% în iunie 2024, conform Raportului asupra inflației prezentat de guvernator. Mugur Isărescu  spune că rata inflației se va plafona în acest trimestru, chiar dacă este posibil ca în august să se înregistreze unele creșteri. „Treptat-treptat, tendința e de scădere”, o majorare urmând să se înregistreze în perioada martie - aprilie a anului viitor, generată de posibilitatea încetării schemei de sprijin a consumatorilor,” precizează oficialul BNR.

România este pe locul 7 în Europa în ceea ce privește inflația, cea mai scăzută rată fiind de 5% în UE.

„În România, inflația s-a datorat (creșterilor de prețuri ale, n.r.) energiei, utilităților, dar și bunurilor alimentare. La materiile prime prețurile au început să meargă în jos, o tendință semnalată și pe plan internațional. Și, așa cum am spus, atunci când materiile prime vor începe să se ieftinească, vom micșora pasul de creștere a dobânzii de politică monetară

„O dobândă normală într-o perioadă fără inflație este de 3-6%, mai spune Mugur Isărescu.”

„ROBORul se miscă aproape de rata dobânzii de politică monetară. De mai bine de 4-5 luni s-a decuplat. Băncile au sărit calul și au dus ROBORul peste dobânda-cheie. Au supra-reacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. Eu personal recunosc că poate condițiile de lichiditate au făcut ca băncile să sară calul cu ROBORul. Sunt 10-12 milioane de români care au economisiri, la dobânzi puternic negative. Care chiar pierd ținând banii în depozite

Băncile s-au uitat și la ce se întâmplă în lume, la discuțiile despre foamete, despre celelalte dezechilibre.

Le transmit băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională,” mai spune Mugur Isărescu.