Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Seceta va îngheța bugetul primăriilor !

seceta-foto-luis-iranzo.jpg

Seceta
Sursa imaginii: 
Luis Iranzo / Pixabay

În comunele Movileni și Strunga din județul Iași seceta pedologică a afectat culturile aproape 100%. În Movileni și Strunga economia se sprijină exclusiv pe agricultură iar primarii spun că încasările vor intra la apă. Fermierii din Iași par a fi îngenunchiați de secetă. Mai ales că irigațiile gestionate de Îmbunătățiri Funciare sunt mai mult istorie și doar cei care au investit în acest domeniu și nu s-au lăsat la mila Domnului și-au putut salva recoltele.

Este o secetă foarte, foarte cruntă pe raza comunei Movileni, după cum este, de altfel, în tot județul Iași. 95% dintre culturile de toamnă sunt afectate" povestește primarul comunei Movileni, Dan Constantin Hodoroabă care spune cu năduf în voce că populația începe să plece de la țară. Datele intermediare ale ultimului recensământ arată că de la 3.278 populația din Movileni a ajuns la 3.051. Mulți dintre locuitori sunt navetiști și muncesc în orașele din apropiere. Iar agricultura e singura ramură economică. Mai sunt și câteva iazuri cu pește dar și acelea sunt în suferință acum pe secetă.

Primarul comunei Movileni, Dan Constantin Hodoroabă explică: „Bineînțeles că bugetul va fi afectat pentru că foarte mulți dintre fermieri nu vor reuși să strângă nimic și nu vor reuși să își plătească dările către noi, dar acum, sperăm ca agricultorii să fie despăgubiți de statul român pentru a-și putea, cât de cât, achita din ce au de achitat către noi".

" Înainte aveam un an secetă din cinci, iar acum trei din cinci, însă eu nu am prins niciodată așa secetă pedologică."

Ajungem la Strunga. Peste 4.000 de locuitori. Pe prezentarea comunei putem citi că Strunga se află în triunghiul format de localităţile Iași-Roman-Pașcani, la distanțe care variază între 20-50 km fapt ce favorizează naveta locuitorilor către orașele Iași, Roman, Pașcani și Târgu Frumos.

Așa că, și la Strunga, agricultura este cea care susține bugetul primăriei. Edilul din Strunga, Sorin Constantin Lazăr detaliază: „alte sezoane cu secetă, să zicem, nu au fost la fel de distrugătoare. Avem o diminuare de recoltă substanțială, cum bine ați menționat, care se va vedea și în contabilitățile societăților economice care au raportat, așa am constatat noi, la rândul nostru, gradul de calamitare. În mod firesc, și-n viața comunei, lucrul acesta se va cunoaște. Se produc mai mulți bani în comună și comuna prosperă altcumva. Avem structuri de asociative destul de puternice, au structură de cashflow, deci vor trece peste acest hop. Sperăm să nu fie doi ani la rând la fel pentru că ar fi o situație neîmbucurătoare, destul de grea. Avem firme cu tradiție, puternice, lucrează de după anii 90 cele mai vechi. Sunt societăți agricole și românești, străine.În primul rând, au fost afectate culturile de toamnă – rapiță, grâu, orz, ovăz - și culturile de primăvară, în special porumbul și floarea-soarelui, care nu au avut regim pluviometric adecvat, culturile au calamitate și de 90%.".

Primarul Sorin Constantin Lazăr ține să sublinieze că „avem totuși un avantaj în comună. Comuna Strunga se află amplasată pe două bazine hidrografice, este parte pe cumpăna apelor. O parte spre Valea Siretului, o parte spre bazinul Prutului. Ce este spre Prut este mai mult afectat, iar spre Siret mai puțin afectat. Poate lucrul acesta ne-a ajutat cumva, să zicem. Ar fi ideale irigațiile, oriunde ar fi acestea de folos. Înainte aveam un an secetă din cinci, iar acum trei din cinci, însă eu nu am prins niciodată așa secetă pedologică."

Primarul din Strunga spune că oamenii au înțeles că trebuie să folosească apa cu economie așa că nu sunt restricții în furnizarea apei potabile către populație. La Movileni apa se dă porția la robinet. Judeţul Iași este printre cele mai afectate din țară de seceta pedologică.