Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inflația dă semne timide de scădere. Aurelian Dochia: Presiunea inflaționistă se va reduce

Ionut Mosteanu USR scumpiri.jpg

Scumpirile afectează categorii largi de populație, în special pe cele cu venituri mici
Scumpirile afectează categorii largi de populație, în special pe cele cu venituri mici
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Alberto Grosescu

Rata anuală a inflației a ajuns la 15% în iulie anul acesta, față de aceeași lună din 2021. Scăderea față de raportarea din iunie este de 0,1%. Cel mai mult s-au scumpit gazele, uleiul și cartofii.

Analistul economic Aurelian Dochia spune la RFI că încetinirea inflației cel mai probabil va continua: ”Este o tendință, fără îndoială că este îmbucurătoare și din câte vedem, din datele la dispoziție pe care le avem, în mare măsură, această încetinire a inflației observată nu numai în România, dar și în diverse alte țări care au publicat până acum date, provine probabil de la prețul energiei pe plan internațional. Există o perioadă de câteva săptămâni, peste o lună de zile, de când s-a observat o tendință de scădere a prețului la petrol, pe plan internațional, benzina a urmat și ea o scădere de preț”.

În opinia sa, ”Banca Națională a început deja, de ceva vreme, programul de luptă împotriva inflației, a luat măsuri de creștere a dobânzilor (...). Scenariile pe care s-a bazat BNR până acum au fost mai optimiste, dar cred că în partea următoare a anului, spre sfârșitul anului, lucrurile vor începe să evolueze într-un sens favorabil politicii BNR, în sensul că presiunea inflaționistă o să se reducă și la noi. Urmează toamna și recolta agricolă. De obicei, în perioada asta, prețurile produselor agricole scad și asta contribuie și ea la inflație. Dacă se menține și prețul la energie pe tendința pe care vedem că a luat-o acum, de scădere, s-ar putea ca lucrurile să evolueze în bine. Rămâne îngrijorarea față de prețul gazelor pentru iarna viitoare”.

 
Aurelian Dochia, despre scăderea ușoară a inflației în iulie 2022