Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Finanțelor respinge noile acuzații de naționalizare a Pilonului 2 de pensii

pensii.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Claudiu Năsui, deputat USR şi fost ministru al Economiei, atrage atenţia asupra intenţiei Coaliţiei  PNL-PSD de a pune mâna pe banii românilor din Pilonul 2 de pensii. Un nou plan de naţionalizare a Pilonului 2 este în lucru în ministerul de Finante, sustine parlamentarul USR doar că, faţa de epoca Dragnea, planul este acum mult mai perfid şi are girul PNL si al preşedintelui Klaus Iohannis.

Într-o declarație pentru Economedia, ministrul Finanțelor Adrian Câciu a transmis că nu există nicio intenție de a naționaliza pilonul 2 de pensii.

„Totul e încă pe şest, dar intenţia e clară. Vor să ia contribuţia românilor la Pilonul 2, acei 3,75% cotizaţi lunar. Se lucrează la mai multe scenarii, dar cert este că, de data aceasta, planul este mult mai perfid decât ultima oară când PSD a încercat să facă fix acelaşi lucru. …..De data asta, planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceştia, şi, evident, contribuţia lunară”, a declarat Claudiu Năsui, potrivit unui comunicat de presă al USR, citat de News.ro.

Primul pas este să acuze administratorii de fonduri din Pilonul 2 că au „pierdut banii românilor”. Scenariu avansat deja de ministrul Muncii, avertizeaza Claudiu Nasui, care face referire la o declaratie facuta  miercuri  seară de  Marius, Budăi, potrivit careia estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde de lei, exact suma ce este virată de stat către Pilonul 2 de pensii..

Evident, niciunul dintre cei care deplang cum „de la lună la lună, dispar bani din acel pilon” nu spune că randamentele la Pilonul 2 scad din cauza creşterii dobânzilor. Fondurile de Pilon 2 sunt pline de titluri de stat (pentru că aşa obligă statul), iar titlurile de stat scad atunci când dobânzile cresc, mai arată sursa citată, a completat Claudiu Năsui.

Următorul pas va consta în folosirea Autorităţii de Supraveghere Financiară, care va face totul pentru ca administratorii de fonduri să închidă prăvălia şi să plece din România, a mai atras atentia fostul ministru al Economiei.