Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Creștere economică peste așteptări. Cristian Păun: Inflația va eroda semnificativ creșterea PIB

crestere_economica_cristian_paun_inflatie_pib.jpg

Majoritatea prognozelor arată că rata inflației își va încetini creșterea.
Majoritatea prognozelor arată că rata inflației își va încetini creșterea.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Creștere economică surprinzătoare, în primul semestru al acestui an. Produsul Intern Brut (PIB) s-a majorat cu 5,8% în primele șase luni, în România, față de aceeași perioadă de anul trecut, anunță INS.

Principalul motor al creșterii economice de 5,8% din primul semestru îl reprezintă consumul, dar situația s-ar putea schimba până la finalul anului, estimează la RFI profesorul Cristian Păun, de la ASE: ”Eu mă aștept ca exact acest lucru, inflația din perioada următoare să erodeze semnificativ din această creștere economică reală anunțată pentru primul semestru, adică eu mă aștept la o încetinire a acestei creșteri economice, sub presiunea inflației”.

Cristian Păun crede că în realitate, inflația este mai mare de 15%, lucru ce va tempera creșterea economică: ”Eu am serioase îndoieli că suntem la 15% în momentul de față, pentru că inflația pe prețurile de producție este de trei ori mai mare, adică producem cu niște costuri care au crescut de trei ori mai rapid decât au crescut prețurile la produsele finale. Pe partea cealaltă, vedem și o creștere a dobânzilor, ceea ce înseamnă că vom vedea cu siguranță temperarea consumului (...). Evident, apare și ideea de dobândă pozitivă pe parte de depozite, ceea ce înseamnă că există și acel argument pentru a economisi și pentru a nu consuma”.

 
Cristian Păun, despre creșterea economică pe primul semestru din 2022