Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul de Finanțe: Există risc de criză economică în România. Nu trăim într-o oază feriți!

Inflatie Aurelian Dochia.jpg

Inflația se apropie de 16%
Inflația se apropie de 16%
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Există riscul unei crize economice în România, spune, ca răspuns la o întrebare, ministrul Finanţelor. Nu trăim într-o oază feriți de riscurile apariției unor elemente recesioniste, adaugă Adrian Câciu, căruia însă i-ar plăcea ca analiștii economici să fie puțin mai cumpătați, fără „scene apocaliptice”.

În contextul în care Consiliul Fiscal a apreciat, la veniturile bugetare, „probabilă manifestarea unui gol de venituri”, Adrian Câciu a fost întrebat dacă există probabilitatea să vină o criză în România.

„Situația este complicată încă de la preluarea mandatului actualului guvern. Era complicată și înainte, a devenit mai complicată, mai ales din februarie, când a apărut și conflictul din Ucraina. Sunt tot felul de presiuni. Putem să le numim crize plecând de la energie până la combustibil, alimente, situații și întreruperi de lanțuri de aprovizionare, o serie de incertitudini”, a răspuns ministrul.

Câciu a adăugat: „Există riscul. Deci nu suntem într-o oază în care suntem feriți de riscurile apariției unor elemente de presiune de exemplu recesioniste, dar ele au fost sau sunt anticipate pas cu pas pentru că trebuie să te uiți cum funcționează anumiți indicatori proxy - de exemplu producția industrială este în scădere. Asta îți arată că vei avea o dificultate, cel puțin pe trimestrul 3 și 4 și trebuie să iei niște măsuri, să revigorezi acea acea zonă, astfel încât pierderile de context sau de conjunctură să nu se resimtă în efectele orizontale....Mi-ar plăcea totuși ca și analiștii economici de la noi să fie puțin mai cumpătați în aprecieri, prezentând scene apocaliptice, pentru că nu era cazul ca să anunțăm o stagnare pe trimestrul 2”.

Ministrul Finanțelor a adăugat că există o ruptură între creșterea economică și ceea ce resimte cetățeanul sau economia. „Puterea de cumpărare este erodată de inflație”, a spus Adrian Câciu în opinia căruia prioritatea este acum inversarea trendului.

Ministrul Finanțelor a mai transmis că ordonanța privind majorarea salariilor bugetarilor va fi aprobată cel mai probabil săptămâna viitoare.